Diari digital d'Andorra Bondia
Un camp amb el tabac acabat de plantar fa uns dies.
Un camp amb el tabac acabat de plantar fa uns dies.

Els colliters, tocats per la pandèmia, planten la meitat del tabac del 2019


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

La pandèmia de coronavirus ha colpejat fort el sector agrícola. I és per aquest motiu que aquest 2021 reduirà la plantació de tabac a la meitat d’un any normal. El mateix es va produir de forma excepcional el 2020 arran de la Covid-19. Mantenir un nombre igual de plantes que l’any 2019, per exemple, suposaria multiplicar per dos les despeses i els agricultors no estan en disposició de suportar-ho. “Portem a sobre unes càrregues econòmiques molt importants, i quan no pots augmentar els ingressos el primer que cal fer és reduir les despeses”, afirma el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, que remarca que això es tradueix a reduir el que es planta.

La disminució de la plantació s’ha fet de forma lineal en tots els colliters, que es mantenen en el mateix nombre que l’any passat. En total s’han plantat 1,3 milions de plantes aproximadament i les expectatives són positives, amb “l’esperança que les condicions climatològiques acompanyin, que no sempre és així”, apunta Coma. També el departament d’Agricultura resta vigilant per si cal actuar davant la mínima alerta d’una possible malaltia en les plantes, fet que es va produir l’any passat. L’informe encarregat per esbrinar les causes d’aquella malaltia no va ser concloent i va apuntar a una suma de factors, entre els quals un fong i la climatologia, entre altres aspectes. Els estudis han assenyalat que l’afectació als camps ha quedat resolta i per aquest any s’han implementat mesures de control de les plantes (malgrat que no va quedar provat que l’origen de la malaltia fos el planter).

El president de l’APRA explica que “la pandèmia de coronavirus ens ha passat una factura molt grossa”. Diu que pel que fa a “la salut econòmica del sector, està molt malament”, sobretot fruit de l’impacte del comerç de tabac. Cal tenir en compte que el tabac suposa al voltant d’un 70% del compte d’explotació d’una activitat agrícola. La ramaderia, en canvi, no s’ha vist tan afectada per la crisi. En aquest cas, però, el pes que té només arriba fins al 30% aproximadament.

És davant d’aquest context que els colliters han actuat de forma solidària entre ells, diu Coma, ja sigui reduint la collita o a través de les formes de pagament i recollida. Una situació “desconeguda i extrema” en la qual es va canviar la dinàmica implantada històricament en el sector.
Ara cal tornar a la situació prepandèmica, declara Coma. I també cal millorar la situació de la pagesia i lluitar perquè “ni un sol pagès plegui”. Això es fa proposant al departament d’Agricultura canvis, com ara ajuts per al benestar animal, modificacions a la llei d’Agricultura per adaptar-la als temps actuals o bé col·laborant en la redacció de la llei òmnibus d’agricultura. Aquest text ha de permetre tenir instal·lacions més adequades i per un maneig més àgil i reduir la càrrega burocràtica. De fet, una de les demandes de l’associació és adequar les normes constructives a les edificacions d’ús ramader. 

Pel president de l’APRA, el sector agrari és més difícil de transformar, i això fa que hi hagi un risc més alt d’abandonar l’activitat. Perquè “si tens uns baixos hi pots posar un supermercat o una perfumeria, però la terra, o la cultives o la cultives”, conclou Coma.

colliters
pandèmia
tabac
2019

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte