Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les màquines instal·lades a l'oficina de l'Agència Tributària de la duana espanyola per fer el retorn de l'IVA.
Una de les màquines instal·lades a l'oficina de l'Agència Tributària de la duana espanyola per fer el retorn de l'IVA.

Els comerciants reclamen que es pagui l’IGI quan es fa el ‘tax-free’


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

L’eliminació de l’import mínim de compra per poder aplicar el tax-free als productes adquirits a Espanya ha fet créixer de manera exponencial els clients que opten per aquest sistema. Amb tot, fa temps que els botiguers del país reclamen que es trobi un sistema per tal que tots aquests productes, un cop creuen la frontera andorrana, paguin l’IGI corresponent del 4,5%. Una reclamació que faran arribar al Govern en una reunió que tenen prevista durant el mes de gener, ja que la qüestió va quedar pendent amb el canvi d’Executiu després de les eleccions de l’abril.

La presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, va exposar que “la normativa que té Andorra fixa que estàs exempt de declarar fins a 300 euros i nosaltres el que voldríem és que s’igualin les condicions i l’IGI es pagui per qualsevol import, que el pagui tothom”. Segons la presidenta de l’entitat comercial, “tothom té dret a comprar allà on vulgui, però nosaltres el que volem és que hi hagi igualtat de condicions” per evitar perjudicis. Per això proposen que “es pugui trobar un sistema igual d’àgil que el DIVA que hi ha a Espanya”, que quan el client andorrà passi amb el seu producte amb tax-free, faci el procediment adient per aplicar l’IGI.

Amb tot, Yebra no va aclarir si realment el comerç del país s’ha vist perjudicat per les compres sense IVA que es poden fer a Espanya. “És molt difícil de valorar. Fins ara no hem tingut informació suficient per saber on es consumia, però pel que han informat les autoritats espanyoles, sabem que hi ha hagut un increment molt gran de declaracions”, va apuntar, insistint, un cop més, que “nosaltres en cap cas estem dient que no es compri a fora”.

Aquest no serà l’únic tema pendent de tractar amb el Govern, ja que també reclamen facilitats en la venda en línia per fer menys feixucs i costosos els tràmits de la duana. “Per qualsevol venda que es fa a l’exterior cal fer la declaració d’exportació i això té un cost que no tenen altres països”, va concloure.

comerciants
reclamen
IGI
tax free
Comentaris: 3

Comentaris

Si es fa pagar l'IGI als productes comprats a Espanya, quan tardarà Espanya a fer pagar l'IVA als productes comprats a Andorra? Qui hi perdrà més? Molts Andorrans compren a Espanya productes que no troben a Andorra o bé perquè no necessiten alta gama, o perquè veuen un article que els agrada quan estan de vacances/viatge independent de si els retornen o no l'IVA. Els comerciants andorrans no faran més vendes ni evitaran que es compri a Espanya. I si voleu cues a l'entrada d'Andorra, per fer la declaració de tot el que es compra a espanya, estareu servits.
El comprar fuera de Andorra y no en Andorra es por los precios abusivos de los productos ,lo que no puede ser que aqui en Andorra con un 4,5% de IGI el producto cueste mas caro que en España es una vergüenza cuando pongan otros precios mas baratos comprare en Andorra mientras tanto comprare fuera procuparos de otras cosas mas importantes como tener diferencia de precios en los productos no en querer que que se pague el IGI que tu tambien compras fuera .
A ver, siempre quejándose. Os habéis planteado porque pasa todo eso. No puedo ser que un producto sale más caro en Andorra que en España. Si Tanya preocupación tenéis y a intentar revertir este tema porque no os plantéis implantar un sistema donde nosotros los andorranos y residentes al presentar su documentación paga un precio inferior que se iguala al precio español con IGI incluido. Vosotros mismo sois los culpables por no parara de subir los precios. Así no vais a conseguir nada todo lo contrario la gente se harta comprar en vuestros comercios y si seguís con las subidas vais a perder también los españoles que ya poco a poco se tan cuenta que este país ya no es atractivo para comprar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic