Diari digital d'Andorra Bondia
Cartrons de tabac en un establiment del Principat.
Cartrons de tabac en un establiment del Principat.

Els comerços del tabac s’organitzen en associació per tenir una sola veu


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’aprovació de la nova legislació sobre els preus mínims de venda del tabac ha propiciat la creació d’una associació que neix amb la voluntat d’aplegar els establiments que comercialitzen aquest producte. Tot va començar en les reunions que el sector va mantenir al si de la Cambra de Comerç amb l’objectiu de designar un representant a la comissió consultiva per a l’establiment de preus de venda mínims dels productes del tabac, recollida a la llei i el reglament que la desenvolupa. La normativa preveu que aquesta estigui formada per dos membres del Govern, un dels fabricants, i un dels comerciants a través de la Cambra de Comerç. En les trobades es va considerar que era un bon moment per formar una associació per defensar els interessos d’aquests establiments i d’aquí en va sorgir la Unió de comerciants andorrans del tabac.

L’entitat es troba en tràmits de constitució. Està presidida per Raül Calvo, mentre que el vicepresident és Pepi Pintat, el tresorer és Gerard Pifarré, la secretària és Meritxell Mesas i els vocals són Ton Armengol i Toni Cachafeiro. Segons va explicar Calvo, l’associació calcula que al Principat hi ha unes 200 llicències d’operadors de mercaderies sensibles i ja s’ha entrat en contacte amb uns 150 comerços. El president de l’entitat espera que tots els establiments del sector apostin per associar-se i “canviar els paràmetres del negoci”, tenint en compte que ara les circumstàncies no són les mateixes. 
La Unió de Comerciants andorrans del tabac es va reunir ahir al matí amb els establiments del Pas de la Casa per presentar-se com a associació i involucrar-los en el projecte i també tractar sobre l’aplicació de la llei per establir preus mínims del tabac, que genera dubtes i neguits sobre la seva viabilitat. En aquesta trobada, els comerciants del poble encampadà es van mostrar favorables a adoptar uns preus “raonables” al més aviat possible i per això van signar un document de compromís per fixar un preu mínim de venda. D’altres empresaris presents a la reunió van assenyalar l’alt consens per avançar en aquest sentit i donar una imatge de serietat davant dels països veïns.

 

Pèrdues d’entre el 8% i el 10% pel tall de l’RN-22

El tall de l’RN-22 per perill d’esllavissada a la zona del pont de la Mina s’estima que suposarà una pèrdua de facturació d’entre el 8% i el 10% als comerços del Pas de la Casa. Tal com va explicar el comerciant Antonio Miralles, pels ponts que hi havia a França no es va vendre res. Amb tot, va agrair a França l’esforç fet per reobrir la via i al Govern la tasca que ha fet davant d’aquest país i el suport que ha donat a l’empresariat del Pas. En el mateix sentit es va expressar el president de l’Associació de Comerciants i Veïns, Òscar Ramon, que va apuntar que a partir d’ara caldrà concretar com es rebran les ajudes. De la seva banda, el president d’Inpub, Jean-Jacques Carrié, va destacar que avui del que es tracta és d’impulsar una associació de comerciants amb presència de tots els sectors per tenir un interlocutor representatiu davant del Comú d’Encamp i del Govern.

 

 

tabac
Pas de la Casa
unió de comerciants andorrans del tabac
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic