Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns apliquen l’estalvi a l’enllumenat de Nadal


Escrit per: 
Agències

Ja estan col·locats els motius nadalencs en alguns dels carrers del Principat, però no serà fins d’aquí uns dies, segurament el 3 de desembre, quan s’encendran els arbres, els estels i altres motius lluminosos.

Aquest any els comuns han volgut embellir els seus territoris, però ho han fet prioritzant l’eficiència energètica, i és que la majoria de l’enllumenat estarà format per bombetes LED, que contribueixen a l’estalvi. Les set corporacions han informat que han buscat la manera de combinar l’esperit nadalenc amb la sostenibilitat, procurant reduir la despesa al màxim. Per això alguns comuns reutilitzen el material d’anys anteriors i d’altres el lloguen per no haver d’invertir en emmagatzematge.
La data de l’encesa dels llums de Nadal es decideix en reunió de cònsols i, segons han informat des de la corporació escaldenca, el dia assenyalat podria ser el 3 de desembre i l’apagada, després de Reis, però encara s’ha de concretar.
Els comuns d’Escaldes-Engordany i Canillo són exemples de sostenibilitat per l’enllumenat que utilitzaran aquestes properes festes, ja que el cent per cent de les bombetes que encendran són LED, i per tant podran estalviar energia. Les altres parròquies, però, també s’apliquen en aquesta matèria i, tot i que encara no han arribat a la totalitat de l’enllumenat, sí que asseguren que la majoria de bombetes que utilitzen són d’aquesta mena i, per exemple, Ordino preveu que tots els llums siguin d’estalvi en un termini de tres anys.
Els llums LED s’obtenen a uns preus superiors als de les bombetes incandescents, però segons s’ha anat veient en els últims anys, comporten un estalvi energètic que permet recuperar la quantitat invertida en la compra de l’enllumenat, i a més tenen una vida útil superior a la de la resta de bombetes. És per això que el seu ús s’està estenent, tant en les corporacions com en el sector privat, i aquest tipus de llums cada vegada suposen un percentatge més alt en la il·luminació nadalenca que utilitzen els particulars.
Pel que fa a la despesa que suposa l’enllumenat de Nadal, tant si és de compra com si és de lloguer, els comuns hi destinen entre 28.000 i 55.000 euros anualment, amb l’excepció del Comú d’Escaldes, que, com que va comprar els llums l’any passat i va fer una despesa de 110.000 euros, aquesta temporada no ha d’invertir en motius nadalencs, ja que no n’ha de llogar ni comprar. Altres comuns, com per exemple el de la Massana, reutilitzen materials d’altres anys, però per estalviar en emmagatzematge ho combinen amb llums adquirits per lísing, és a dir, llogats amb l’opció de comprar-los més tard, i a això hi destinaran 50.000 euros aquestes festes.
Sant Julià de Lòria és una altra parròquia que barreja motius de decoració de propietat amb altres de lloguer. D’aquesta manera, el 75% de les figures lluminoses que decoren els carrers es renoven cada any, trencant així la monotonia que suposa tenir sempre els mateixos estels o arbres decoratius. Tot i així, Sant Julià és el que té un pressupost més reduït per a aquesta partida, a què destina uns 28.000 euros, entre el que costa el lloguer i el que es gasta per arreglar el material de què ja disposen.
Canillo es troba a l’altre extrem pel que fa a la despesa en enllumenat, ja que té un contracte de lloguer per tres anys a un preu de 55.000 euros anuals. Tot i que és la despesa més elevada en comparació de la resta de parròquies, cal tenir en compte que la totalitat de les bombetes que fan servir són LED, i per tant, és normal que sigui una mica més alta, però se suposa que representarà finalment un estalvi energètic i que, en conseqüència, la diferència de preu es recupera posteriorment.
Una altra manera de renovar els motius nadalencs sense necessitat de llogar el material cada any és fer servir el sistema que s’usa a Ordino, que, encara que té el material de propietat, en canvia el 30% cada any i en conserva la resta. D’aquesta manera, llença el que s’ha fet malbé i pot disposar de figures noves per donar un toc original cada Nadal, invertint en aquest exercici 35.000 euros.
Encamp, per la seva banda, utilitza un sistema similar i la seva despesa és una mica inferior, 30.000 euros, per ampliar l’enllumenat de què ja disposa amb noves bombetes LED. Els motius que adornaran els carrers aquestes properes festes, seran, per tant, en gran part els que ja es van veure altres Nadals, però també n’hi haurà de nous, com algunes de les boles amb LED per a l’avinguda Meritxell i Prat de la Creu. Per reparar les actuals i crear-ne de noves, Andorra la Vella gastarà 31.900 euros.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte