Diari digital d'Andorra Bondia
El riu Valira a principi d’aquesta setmana, al seu pas per Andorra la Vella.
El riu Valira a principi d’aquesta setmana, al seu pas per Andorra la Vella.

Els comuns asseguren que no tenen problemes amb l’abastiment d’aigua


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: Facundo Santana

Excepte la Massana, encara amb les mesures restrictives en vigor, i Encamp, que també ha hagut de prendre alguna acció, la majoria de comuns asseguren que no tenen problemes amb l’abastiment d’aigua. És més, la capacitat dels respectius dipòsits és molt alta, ja que en el passat han fet els deures i han invertit i planificat per arribar a l’actualitat en situació òptima.

Pel que fa a Andorra la Vella, i tot i que òbviament s’està vigilant, no hi ha ni es preveuen a curt termini, problemes amb l’aigua i tampoc s’estima que calgui prendre per ara més mesures. El cònsol major, David Astrié, va explicar que els dipòsits garanteixen l’aigua a dos dies vista i que ara per ara “cada matí estan plens”. 

No obstant això, Astrié sí que va avançar que des de la corporació s’estan portant a terme estudis hidrogeològics per tal d’avaluar la possibilitat de disposar de noves captacions en un futur. El cònsol va recordar també les mesures que des del Comú es van portar a terme ja fa anys, com ara l’ús de l’aigua del freàtic, que en els primers cinc mesos d’aquest any ha permès a la corporació estalviar fins a un milió de litres d’aigua, així com les actuacions, aquestes més recents, sobre la xarxa d’aigua i que han ajudat a disminuir les pèrdues. 

Per contra, Encamp assegura que té garantit el provisionament d’aigua, tot i que la disminució de les precipitacions dels darrers mesos “fa que ens situem en cabals inferiors” en comparació amb altres anys. Per tant, han pres algunes mesures, com ara la captació d’aigua del freàtic per les accions de neteja de la via pública i el tancament de fons ornamentals, tot i que “no urgeixi, de moment, prendre cap mesura d’emergència”.

Escaldes-Engordany, per la seva banda, explica que la situació de la captació és “molt bona”, ja que fins i tot en una situació de poca aigua com l’actual els dipòsits “estan als seus límits”. De fet, “la captació continua nodrint-se de l’aigua que necessita, i fins i tot n’hi ha més”, va relatar el cònsol menor, Quim Dolsa. Ara bé, “la solució a la sequera no són els dipòsits, el problema és la captació, ja que mentre es pugui anar omplint els dipòsits no hi ha cap problema”.

A Sant Julià de Lòria, “avui no tenim problemes d’aigua”, va assegurar el cònsol major, Josep Majoral, que recorda que s’ha fet un dipòsit d’aigua potable a Certers, interconnectat amb la resta de xarxa del poble. A més, cada any es fan inversions d’uns 200.000 euros amb l’objectiu de minimitzar les pèrdues d’aigua. També fa esment a la modificació dels preus públics, que va doblar el cost de l’aigua als grans consumidors. “S’han anat fent petites i no tan petites actuacions, sempre conscients del que està venint a poc a poc o no tan a poc a poc, el recurs cada vegada més preuat de l’aigua”, va afirmar Majoral.

Mentre que a Canillo les reserves d’aigua estan al 90%, segons informa el Comú, a Ordino la cònsol menor, Eva Choy, assegura que “no ens pot passar una cosa similar a la Massana”, però “si passés, estaríem preparats per fer-hi front”. Per una banda, els dipòsits estan a una capacitat que oscil·la entre el 88 i el 100% i, per l’altra, el Comú va aprovar fa un any un pla de gestió de l’aigua a deu anys vista, amb les actuacions i les inversions necessàries corresponents, una de les quals seria unir els diferents dipòsits per garantir la capacitat de cadascun d’ells.

Per un altre costat, Escaldes-Engordany i Ordino s’han sumat a la Massana en veure amb bons ulls la possibilitat de fer una xarxa d’interconnexió parroquial d’aigua. “Quant a voluntat, cap inconvenient, però caldrà estudiar-ho a nivell tècnic i logístic, ja que nosaltres fem servir infrarojos i altres parròquies clor per tractar l’aigua”, va explicar Choy. Segons Dolsa, “el Comú estaria interessat a trobar sinergies, perquè seria ideal que les xarxes estiguessin interconnectades”.

Aigua
sequera
comuns
restriccions
mesures
captació
dipòsits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte