Diari digital d'Andorra Bondia
Gent gran a la Casa Pairal d'Andorra la Vella.
Gent gran a la Casa Pairal d'Andorra la Vella.

Els comuns destinen menys del 10% del pressupost a les àrees de Socials


Escrit per: 
Pepa Gallego

Quan es parla del departament de Socials als comuns, parlem de les àrees d’infància, de joventut i també de la gent gran. Els comuns de les set parròquies destinen entre un 8 i un 1% del pressupost total anual a aquestes àrees. El gran gruix d’aquesta partida de Socials se l’emporta el personal que treballa a les escoles bressol. Cal destacar que des de l’any passat tots els Servei d’Atenció a Domicili (SAD) van passar a Govern, i van veure reduït el nombre de treballadors.

Si mirem per xifres totals, el Comú de la capital és qui més diners destina a Socials,  en total uns 3,6 milions d’euros, seguit del Comú d’Encamp amb 2,6 milions, el d’Escaldes, amb 1,5 milions, Canillo, amb 843.400 euros, Ordino, al voltant de 800.000 euros. I molt lluny es troben els comuns de Sant Julià, amb 178.752 euros, i la Massana, que seria el Comú amb la partida més baixa amb 106.595 euros. Però si es té en compte el percentatge del pressupost total que dedica cada comú a les àrees de Socials, Encamp és qui més part destina amb un 8,6% del pressupost total, seguit de la capital amb un 7,8%, Ordino amb un 6,7%, Canillo, amb un 5,4%, Escaldes amb un 5,2% i Sant Julià i la Massana que queden molt inferiors amb un 1,4% i un 0,8%, respectivament.

LA CAPITAL, 90 DE PLANTILLA
El Comú d’Andorra la Vella té 90 persones treballant en les diferents àrees de Social. Això suposa una dotzena menys que els que hi treballaven l’any passat. Segons Ester Vilarrubla, consellera de Social, aquesta reducció ve donada per la resta dels 9 treballadors del SAD en traspassar el servei al Govern i tres caps més que s’han reorganitzat en un cap únic a l’àrea de la gent gran. 
D’aquests 90 empleats uns 70 provenen de les escoles bressol, ludoteques i el Llamp, i la resta es distribueixen en el Casal Calones, amb cinc treballadors, quatre més a les cases pairals,  més els coordinadors. 
Vilarrubla també va explicar que dels més de 3,6 milions pressupostats en Social, més del 70% va destinat al personal tant fix com després eventual amb contractacions per diferents tallers.  La consellera de Socials del Comú de la capital destaca com a novetats del servei l’activació del Consell d’infants durant el curs 2016-2017, “ja que era l’única parròquia que no el tenia”, així com el servei d’acollida de matí de la ludoteca de Santa Coloma, al curs del 2015, el trasllat de la casa pairal a la plaça del Poble, el trasllat de les colònies a França després de llogar la Comella, entre d’altres. Vilarrubla remarca que en l’àrea de la gent gran s’ha arribat a un acord perquè siguin els grans els que decideixin i es destinarà 10.000 euros per subvencionar balls i un viatge. A més també s’ha canviat el paviment de l’escola bressol dels Serradells. Aquesta escola ha patit una davallada d’infants, però Vilarrubla ho atribueix a la davallada de la natalitat i a l’increment d’oferta d’altres llars privades. 

Escaldes, 53 treballadors
El Comú escaldenc té com la resta la partida amb més pes al departament d’infància. De fet, dels 1,5 milions de Socials, 1,1 corresponen a escoles bressol i espais de lleure i lúdics, on hi treballen 39 persones. 745.821 euros es destinen a pagar els sous d’aquests treballadors, i 82.650 euros a consum de béns corrents i de serveis. Però a més el Comú destina poc més de 7.000 euros a bonificacions per a famílies amb dificultats econòmiques. 
Si es mira el departament de Gent Gran, Escaldes té set persones treballant a la llar, més tres eventuals per a diferents tallers. En total es gasta 329.433 euros destinats a la gent gran, 250.000 menys que al 2017, com a  conseqüència del traspàs del SAD. Escaldes va ser la parròquia pionera en oferir aquest servei i tenia una mitjana de 50 usuaris mensuals i 12 treballadores. D’aquesta partida, 177.533 euros corresponen a despeses de personal, 121.900 a consum de béns corrents i serveis, i a més també es destinen 15.000 euros  a associacions de pares i mares i 15.000 més per a assistència a persones dependents.
Finalment, Escaldes destina 133.381 euros a joventut, 80.000 dels quals són per pagar els quatre treballadors, i 29.300 per a béns corrents i serveis. 6.600 és l’aportació dels comuns al carnet jove i 2.000 per a la millora de les instal·lacions.

ENCAMP, 69 EMPLEATS
El Comú d’Encamp té 69 treballadors, 66 dedicats a les escoles bressol d’Encamp i del Pas de la Casa, i tres més a la gent gran.  En aquesta àrea s’ha mantingut el nombre de personal en infància, però no en gent gran, ja que s’han restat els cinc treballadors familiars del SAD. 
Esther Paris, cònsol menor i consellera de Socials del comú encampadà, va comentar que durant els anys s’han anat ampliant les activitats de la gent gran cada curs a demanda d’aquestes “perquè tenir un tracte proper amb la gent gran ens permet donar sortida a les seves demandes en el dia a dia”. Així, per al curs vinent s’incrementen  els grups del taller de costura, però també les hores del taller de memòria i s’oferirà una nova activitat de macramé i ganxet per al curs vinent. També s’incrementen hores al taller d’esports.

CANILLO PROJECTA UN CENTRE
Canillo disposa d’una plantilla de 23 persones en el departament de Social. Dels 843.400 euros que destina a aquest departament, 779.900 són per pagar despeses de funcionament i la resta, per inversió.
Des del Comú canillenc i a través de la comissió de Social i Joventut “estem treballant en un pla de viabilitat d’un projecte per crear un centre o espai per donar resposta a l’atenció de les persones grans de la parròquia”, expliquen des del Comú. Aquest “espai” vol ser un complement als diversos serveis ja existents al país, dirigit a persones amb un grau d’autonomia conservat i alhora ser un suport familiar dins del seu entorn proper.
Des de Canillo destaquen la consolidació del Punt Jove,  l’ampliació de parcel·les del projecte dels horts de Mascaró, la creació del “ciutadà observador”, on són els padrins els encarregats d’informar si hi ha algun desperfecte o proposta de millora. A més, en els últims tres anys s’ha aconseguit tenir una parròquia cardioprotegida, amb nou desfibril·ladors arreu de la parròquia.

La resta de parròquies
Ordino disposa de 36 treballadors, tot i que als mesos de juliol i agost s’incrementen les contractacions amb els monitors dels casals d’estiu de la Ludoescola. 
Sant Julià, amb vuit treballadors, preveu contractar un educador de carrer abans que acabi la legislatura per complementar la tasca del tècnic de Joventut. Des de l’enquesta del CRES feta al 2016 i detectar que un 3% de la població laurediana de més de 65 anys viu sola i no té familiars el Comú va posar en marxa el projecte Radars en col·laboració amb Càritas. Enguany s’ha iniciat l’Escola de Salut amb les infermeres del SAAS, amb xerrades per facilitar un envelliment actiu. S’han ampliat també  activitats de la Llar de Lòria.
La Massana només té cinc treballadors i té la partida més baixa amb 106.595 euros. Segons comenten des d’aquest Comú aquesta partida ve mantenint-se des de fa tres anys, malgrat les retallades que han sofert altres departaments. 

 

departament de Socials
comuns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte