Diari digital d'Andorra Bondia
La Batllia encara no ha retornat tots els rebuts dels comuns.
La Batllia encara no ha retornat tots els rebuts dels comuns.

Els comuns encara tenen a la Batllia rebuts per retornar per uns 2 milions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Batllia encara té rebuts impagats pendents de retornar als set comuns que representarien més de 2,2 milions d’euros. Tal com van recordar des de les corporacions, durant molts anys es van anar acumulant a la justícia els deutes que no s’havien satisfet. La capacitat de les administracions parroquials de dur a terme embargaments havia de posar fi a aquesta situació. Per això es va recollir a la llei que la Batllia havia de retornar els expedients que hi estaven bloquejats, un procediment que s’està fent per fases, van exposar. De tot aquest paquet de rebuts sobre els quals la Batllia no ha fet cap resolució de retorn, els comuns desconeixen en quin estat es troben i, per tant, si han prescrit o no. 
Analitzant-ho per parròquies, el Comú d’Encamp va indicar que el número d’expedients que encara té a la Batllia és de 2.165. Aquests suposen un import de 610.917,14 euros. En relació a Ordino, es va assenyalar que segons els registres de la corporació, a hores d’ara encara resta pendent de retornar en mèrits a la Llei d’Embargament un total de 1.672 rebuts per un import brut (sense recàrrecs ni interessos de demora) de 248.115,81 euros. De la seva banda, el Comú de la Massana va exposar que continua esperant el retorn d’uns 5.900 rebuts. Aquests representarien al voltant d’uns 800.000 euros. Des de la corporació es va puntualitzar que en tractar-se de rebuts n’hi pot haver diversos que corresponguin a una mateixa persona física o jurídica. Així mateix es va remarcar que el Comú no té visibilitat sobre la gestió a partir del moment en què els rebuts es trameten a la Batllia. És per això també que desconeix quants d’aquests està gestionant la Batllia i quants poden haver prescrit.
Des del Comú d’Andorra la Vella no es va voler donar cap xifra estimativa del volum d’expedients que encara es troben a la Batllia. El que sí que es va informar és que la corporació va presentar el novembre del 2017 una demanda pels expedients que tenen la seguretat que han prescrit però que encara estan pendents de cobrar. Aquests expedients, que van arribar a la Batllia però que aquesta no va activar res, pugen a 129.283 euros. Quant al Comú d’Escaldes-Engordany, la corporació calcula que la Batllia encara no ha retornat un paquet de rebuts que suposen un import de 427.507,92 euros.
A l’últim, el Comú de Sant Julià de Lòria va informar que ja no té expedients pendents de rebre per part de la Batllia. També el Comú de Canillo va exposar que en la darrera tramesa, l’administració de justícia va lliurar a la corporació 1.926 expedients per un import de 222.362,71 euros. Des del Comú s’entén que aquests expedients són la totalitat dels que quedaven per retornar.
Cal recordar que l’any 2011, tres corporacions comunals van presentar una demanda per inacció de la Batllia arran dels rebuts que hi van prescriure. La sentència va obligar el Govern a pagar als comuns el 66,6% dels deutes reclamats, un import que ja s’ha cobrat. Posteriorment, al 2017, els set comuns (a través de la reunió de cònsols) van seguir el mateix procediment pels rebuts prescrits a la justícia. En aquest cas, la sentència, dictada recentment, també va ser favorable a les corporacions i l’executiu els haurà d’abonar 1,9 milions d’euros. Aquest import representa la meitat de la xifra reclamada pels comuns. En concret, la corporació que rebrà una quantitat més baixa és Sant Julià de Lòria, amb 22.092 euros, mentre la que rebrà un import més important serà Andorra la Vella, que ingressarà més d’un milió d’euros.

 

comuns
Batllia
retornar
2 milions
rebuts
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic