Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns plantejaran rebaixar a la meitat la quota a la SDADV
Els comuns plantejaran rebaixar a la meitat la quota a la SDADV

Els comuns plantejaran rebaixar a la meitat la quota a la SDADV


Escrit per: 
Agències

Al mes d’octubre la comissió delegada dels set comuns i dirigida pel cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, continuarà les reunions per a la negociació amb la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV) i proposarà que la quota fixa passi del 7% que proposa la SDADV al 3,5%.
Hi ha marge de negociació, almenys conceptual, assegura el cònsol menor d’Andorra la Vella, per establir en quins termes i condicions es faria aquest pagament, ja que la llei permet la discussió dels criteris a partir dels quals s’aplica aquest càrrec a la SDADV. Segons Pons, s'ha de definir “què s’entén per caixet dins d’un concert i què s’entén per producció, i anar a veure els imports”, perquè els imports per l’organització d’esdeveniments per part dels comuns no posin en dificultats pressupostàries les administracions parroquials.
La discussió, que se centra de moment en la música, parteix del catàleg aprovat fa un parell d’anys i té pendent definir si la música de formació ha d’estar inclosa o no en els drets i altres particularitats, i “això és el que estem treballant amb la representant de la SDADV”. Pons assenyala la necessitat de satisfer un gravamen tan important com ho és per a una administració comunal el dels drets d’autor i “complir les obligacions del conveni internacional”. Sobre la negociació, s’assenyala que el que hi ha establert amb la SDADV és “un diàleg amistós perquè volem fer complir la llei, i la SDADV és conscient que per a l’administració comunal es fa difícil”.
El cònsol menor de la capital recorda que la qüestió sobre la idoneïtat o no de la llei és un debat paral·lel que no pot defugir el compliment de la que va ser aprovada el 2011. “En tot cas hauria de ser el Consell General qui ho hauria de discutir”, assegura.
Sobre el debat sorgit arran de la posició expressada per la Unió de Ràdios Privades (URPA), Pons assenyala que “condiciona el debat” però recorda que “la llei és molt explícita”, i afegeix que si fos necessari “millorar aquesta llei i veure altres models, per què no, però ara hem de fer complir aquesta”. Pons recorda que el debat és en uns altres termes, sense descartar que totes les parts hi puguin veure un bon acord.
El temps de negociació 
–després de tres anys– arriba al final, i l’acord haurà d’estar enllestit abans que acabi d’any, quan a partir del 31 de desembre els comuns estaran obligats a fer declaració dels esdeveniments que estiguin subjectes a abonar els drets d’autor.

SDADV
Marc Pons
quota
rebaixa
URPA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic