Diari digital d'Andorra Bondia
L’estudi vol examinar l’evolució dels preus de lloguer i de compravenda d’habitatges.
L’estudi vol examinar l’evolució dels preus de lloguer i de compravenda d’habitatges.

Els comuns, reticents a donar dades per a l’estudi del preu dels pisos


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’empresa que elabora l’estudi sobre els preus de lloguer i de venda d’immobles que el Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris d’Andorra  (AGIA) ha contractat està tenint problemes en la recollida de dades sobretot pel que fa a les que han de facilitar els comuns. És una  qüestió que fa retardar la publicació d’aquest estudi, que el sector considera clau per tenir una radiografia clara del preu del metre quadrat de l’habitatge a Andorra. Segons va explicar el president de l’AGIA, Jordi Galobardas, “els comuns són més reticents i s’està negociant perquè ens facilitin unes dades que són necessàries per elaborar aquest estudi”.
Es tracta de les dades que les diferents corporacions reben pels impostos que es deriven del patrimoni immobiliari. “Són dades que ens permeten saber diferents aspectes del mercat de lloguer”, va explicar Galobardas. Segons el president de l’AGIA, “des dels comuns adverteixen que poden ser dades privades i que s’ha de tenir certa precaució”. Però els gestors immobiliaris asseguren que s’ha parlat amb l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) i que no hi ha d’haver problema perquè l’AGIA demana xifres i no dades personals. 
“Volem tenir informació per conèixer amb més profunditat què és el que està passant en el sector, en els preus de lloguers, de compravenda, en la demanda i en més aspectes”, va manifestar Galobardas. 
L’AGIA ha impulsat aquest estudi que ja preveu que en una primera edició no serà tan aprofundit com es pretenia, per aquesta manca d’accés a totes les dades. Tot i això, segons va explicar Galobardas, aquest estudi s’anirà actualitzant cada any i amb l’evolució es vol tenir una radiografia completa de tot el sector “per parlar de preus amb dades reals i també per detectar certs problemes que hi pugui haver en el mercat immobiliari”, va dir Galobardas. 
Des de l’AGIA sempre s’ha dit que aquest increment de preus de manera “desmesurada” que diferents sectors han criticat és un fet puntual. “Ens diuen que hi ha un increment del preu de l’habitatge i volem contrastar-lo amb totes les dades del sector, perquè els propietaris sàpiguen si el preu està o no dins del mercat”, va dir Galobardas.  

 

comuns
reticents
dades
donar
estudi
preu
pisos

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Hola, el problema (l'abús) ve de l'estructura mateixa del sector crec. quantes n'hi han d'immobiliàries que no tenen vergonya a txupar del llogater final per viure sense fer res i sense tampoc informar els propietaris dels preus que practiquen? Clar, és més interessant per a ells llogar un estudio a 600€/ mes, això significa un mes d'agència més alt (i les immobiliàires que també es serveixen sobre la quota mensual del lloguer, també n'hi han no?). Massa intermediaris (i no només al sector immobiliari). Salutacions

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte