Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns segueixen constatant que els ciutadans deixen estris al carrer


Escrit per: 
M. S. C. / M. F.


Tot i que les diferents parròquies disposen de serveis de recollida d’estris vells i de voluminosos porta a porta, el cert és que és freqüent que als carrers encara apareguin trastos en dies en què no es fa la recollida.

Des de les diferents corporacions exposen que això moltes vegades els suposa un problema, ja que des dels comuns s’ofereix un servei gratuït en determinades jornades i només cal que els ciutadans avisin perquè passin a endur-se el material. Molts, però, deixen els estris vells al mig del carrer sense avisar i, quan la corporació se n’adona, ha de passar a treure aquests voluminosos encara que no sigui la jornada destinada a la recollida.
D’aquesta manera, per exemple, la cap del departament d’Higiene i Medi Ambient del Comú d’Encamp, Vanessa Carrascosa, manifesta que, tot i que els dies de recollida es porta a terme una important recuperació d’estris vells, que els responsables porten a la deixalleria, sí que és cert que últimament s’ha notat que cada vegada més ciutadans deixen els voluminosos al carrer sense avisar. Aquesta pràctica, segons Carrascosa, es dóna més des de mitjans de l’any passat i també durant les festes, i ho atribueix al fet que moltes persones marxen del país o canvien de casa i baixen els objectes vells a la via pública “quan els va bé”, sense avisar la corporació.
Tot i aquesta manca d’avís, el cert és que la corporació recull un important nombre de deixalles del carrer els dies en què hi ha recollida programada i, així, Carrascosa exposa que reben una mitjana d’entre 15 i 20 trucades cada jornada. A Encamp es recull els dimarts, a Canillo els dimecres i al Pas de la Casa, els dimarts i dijous.
A la capital també són molts els ciutadans que deixen els trastos vells a la via pública sense avisar el Comú, tal com marca la normativa relativa a aquest servei. Precisament en aquests moments hi ha un cas en procés de sanció per haver deixat mobiliari al carrer sense haver-se posat en contacte prèviament amb el servei d’higiene. Com que no ha pogut detectar quin veí és l’autor de l’acció, el Comú d’Andorra la Vella ha presentat una sanció contra la comunitat de l’immoble en qüestió.
Davant la falta de coneixement de l’obligatorietat de trucar al Comú abans de deixar els trastos al carrer, o d’interès, la corporació va fer arribar un pòster informatiu sobre aquestes normes al Col·legi de Gestors Immobiliaris (AGIA) perquè el repartís entre els associats. L’objectiu era que els gestors immobiliaris exposessin el cartell als plafons informatius ubicats a cada comunitat i que “tothom es donés per informat”, segons explica el conseller d’Higiene i Medi Ambient de la capital, Antoni Riestra. “No l’he vist a cap edifici”, lamenta, amb tot, Riestra, i per això insisteix que els gestors immobiliaris informin que cal fer servir el servei de la manera adequada. Tot i així, el conseller d’Higiene i Medi Ambient remarca que “molta gent” truca abans de deixar els trastos a la via pública.
També a Escaldes-Engordany es dóna un important nombre de trucades a la corporació perquè els responsables passin a buscar els estris de què els ciutadans s’han de despendre. D’aquesta manera, cal destacar que només entre l’agost i el desembre la corporació va rebre 693 avisos de ciutadans perquè es passés recollir el que volien deixar a la via pública. A la parròquia el servei s’ofereix tres dies a la setmana, els dimarts, dimecres i dijous i, com en els casos anteriors, cal avisar abans la corporació. Tal com recorden, entre el material que s’abandona hi ha objectes com ara mobles, voluminosos i electrodomèstics.
Des del Comú de la Massana també consideren que els ciutadans estan molt mal acostumats i que sovint deixen els voluminosos sense trucar prèviament. Per al departament de Via Pública, aquesta és la gran lluita per a aquest any ja que, tot i que el reglament fixa dos dies de recollida en aquesta parròquia (dimarts i dijous) i a Ordino (dimecres i divendres), la gent deixa el material quan vol. Això fa que els serveis comunals passin cada dia a recollir-los, cosa que suposa un cost molt elevat. Tot i que en aquests moments deixar els trastos sense avisar es pot sancionar, la corporació és tolerant i no fa inspeccions. La nova ordinació de via pública ha de facilitar aquesta tasca.
A Sant Julià de Lòria també hi ha dos dies de recollida (el dilluns i el divendres), tot i que les brigades del Comú treuen els trastos que hi ha pel carrer cada dia. Aquesta, però, no és la tònica general. Encara que el volum de recollides és fluctuant segons l’època de l’any, en els dos dies establerts se’n sol fer unes deu, xifra que representa una quarantena al mes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte