Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó va donar a conèixer ahir els detalls del projecte de llei.
La ministra Sílvia Calvó va donar a conèixer ahir els detalls del projecte de llei.

Els comuns tindran l’obligació d’elaborar plans de gestió forestal


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA/C.E.

Els comuns tindran l’obligació de disposar de plans de gestió forestal i d’un mapa d’usos dels camins i pistes de les respectives parròquies. Així ho preveu el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge que va aprovar ahir l’executiu, i que preveu un termini de dos anys, a partir de la seva entrada en vigor, perquè les administracions comunals compleixin amb aquestes obligacions.

Així ho va explicar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va defensar la importància d’aquest text, que respon també als compromisos internacionals adoptats amb la signatura de diferents convenis, ja que per primera vegada el país disposarà d’una norma legal de protecció del medi natural i es desenvoluparà així l’article 31 de la Constitució.
El text, que s’entrarà a tràmit parlamentari els propers dies, estableix els principis generals que han d’inspirar les actuacions de totes les administracions en aquesta matèria, a la vegada que preveu accions per preservar la biodiversitat i estableix els principis de conservació del medi natural que s’han d’integrar en les polítiques públiques.
Així, Calvó va destacar l’obligació que s’estableix en tots els procediments d’autorització administratius, en el sentit que tots aquells que puguin afectar espais naturals o espècies amenaçades hagin d’incloure una avaluació ambiental.
En aquest sentit, Calvó va precisar que amb els procediments d’avaluació es busca evitar les pèrdues de biodiversitat tot i que, en aquells projectes en què no sigui possible, “s’haurà de buscar minimitzar l’impacte” i,  fins i tot, “es podrà aplicar el sistema de compensació”.
Així mateix, el text, que preveu la creació de l’Estratègia nacional de la biodiversitat d’Andorra (ENBA) i de la seva comissió de coordinació i desenvolupament, regula també els diferents espais protegits en funció de la seva dimensió, interès i grau de protecció que necessiten. En aquest sentit, la ministra va explicar que només s’ha optat per tres figures, com són la de parcs naturals, reserves naturals i monuments naturals. D’aquesta manera, el text dona cobertura al parcs protegits ja existents, Comapedrosa   i Sorteny que, un cop la llei en vigor, disposaran d’un any per adaptar-s’hi.
Per protegir el medi natural, el text també regula les activitats que poden afectar el medi, com l’acampada, les activitats professionals, l’accés amb vehicles, els grans esdeveniments i l’aprofitament de determinades espècies. En aquest sentit, s’estableix que les activitats al medi natural s’han de dur a terme de manera que es garanteixi la conservació del medi, i s’habiliten les administracions per establir els límits i les regulacions necessàries.
La llei, que situa també el paisatge com un component essencial de l’entorn de vida dels habitants i en determina l’obligació general de preservació, preveu també un règim d’inspeccions i de control, amb les corresponents sancions. D’aquesta manera, per a una infracció lleu, s’estableix una multa d’entre 60 i 300 euros; en el cas de les greus, d’entre 300,01 i 3.000 euros; i, en el cas de les considerades com a molt greus, una multa que pot oscil·lar entre els 3.000,01 euros i els 12.000.

 

Reserva de sòl per a equipaments energètics

Després de la corresponent fase d’exposició pública i un cop rebut l’informe positiu de la comissió tècnica d’urbanisme (CTU), l’executiu va aprovar ahir el Pla sectorial d’infraestructures energètiques, que fa la reserva de sòl per al desenvolupament d’equipaments energètics, segons va anunciar la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. 
La ministra va precisar que el pla aprovat, que identifica els equipaments necessaris per incrementar la producció energètica fins al 33% de la demanda el 2030, conté dues modificacions respecte de la versió inicial un cop recollides les al·legacions presentades. Així, va detallar Calvó, d’una banda, hi ha un canvi d’un terreny a Andorra la Vella per a la ubicació d’instal·lacions complementàries a la xarxa de calor i, de l’altra, s’ha eliminat una instal·lació prevista a la zona de Fontaneda.
Calvó va recordar que el pla és possible gràcies a la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, ja que aquests cedeixen gratuïtament els terrenys per a projectes d’interès nacional.

Canvis a la Llei del pla de pensions de la funció pública

L’executiu va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada de creació i regulació del Pla de pensions de la funció pública per tal de “corregir-ne algunes disfuncions després de tres anys de funcionament”, segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca.
Així, el nou text clarifica el redactat de la disposició transitòria tercera, que afectava els 379 funcionaris que a l’entrada en vigor de la llei portaven ja més de 25 anys a l’Administració o estaven  a menys de 5 anys de poder-se jubilar. D’aquesta manera, va explicar Cinca, “es deixa clar” que les aportacions que facin al pla “en res afectaran el que hagin de cobrar de la CASS”. A més, els empleats públics que van decidir, d’acord amb el redactat inicial, no aportar res al pla ho podran fer ara de forma retroactiva i l’executiu també farà l’aportació complementària corresponent.
D’altra banda, el text clarifica també la situació de batlles, magistrats i fiscals que, per la seva pròpia normativa, poden jubilar-se més enllà dels 65 anys, a la vegada que afegeix el col·lectiu d’assimilats partícips al Pla de pensions de la funció pública, els docents contractats per l’Arxiprestat de les Valls d’Andorra que imparteixen classes de religió. També específica que els funcionaris en període de prova no poden ser partícips del pla fins superat aquest temps.

 

Andorra i Xipre signaran demà el CDI a Dinamarca

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, participa, avui i demà, en la 128a sessió ministerial del Consell d’Europa que té lloc a la població danesa d’Helsingør, segons va informar ahir el ministre portaveu. Jordi Cinca va explicar que s’aprofitarà la presència a Dinamarca del ministre d’Afers Exteriors de Xipre, Nikos Christoulides, per signar el conveni per evitar la doble imposició (CDI) que ambdós estats han estat negociant els darrers mesos.

La sessió ministerial del Consell d’Europa es desenvoluparà sota el lema Les amenaces per al multilateralisme i la manca de confiança pública a les institucions d’Europa, i està previst que la ministra Ubach, que aprofitarà també la cita per mantenir trobades bilaterals amb els seus homòlegs de Portugal, Irlanda, Islàndia i Grècia, faci una intervenció durant la jornada de divendres.
D’altra banda, Cinca va informar del nomenament de Josep Maria Casals com a ambaixador a Suïssa i a la Missió Permanent a l’oficina de les Nacions Unides, així com a altres organitzacions internacionals a Ginebra. Casals pren el relleu com a ambaixador permanent a Ginebra a Enric Tarrado, que seguirà com a ambaixador a Mònaco, San Marino i Liechtenstein.

 

Adjudicada la campanya de pavimentació per 4,4 milions

El Govern va adjudicar la campanya 2018 de pavimentació o reforç de les calçades de les carreteres generals i secundàries, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que l’adjudicació, feta per concurs nacional amb caràcter d’urgència, va recaure a Pavand, SA per un import de 4.413.929,65 euros. Així mateix, també es va procedir a l’adjudicació dels treballs de control de qualitat pertinents a l’empresa Pirineu Inspecció i Control per un import de 70.291,93 euros.

 

gestió forestal
camins
llei de conservació del medi natural
equipaments energètics
Funció Pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte