Diari digital d'Andorra Bondia
El Servei d’Ocupació oferirà enguany una formació de peó de la construcció.
El Servei d’Ocupació oferirà enguany una formació de peó de la construcció.

Els contractistes demanen una FP de paleta per professionalitzar el sector


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) ja fa un parell d’anys que aposta per les formacions per professionalitzar el sector. Segons la seva gerent, Mònica Dalmau, a més dels cursets que ofereixen des de la mateixa entitat, consideren que una formació professional en l’àmbit de la construcció contribuiria, d’una banda, a professionalitzar encara més el sector; i de l’altra, a trobar més mà d’obra al país. A més, si s’oferissin aquests estudis, això atrauria més l’interès dels joves en aquest camp, va insistir. I alguns passos s’han començat a donar en aquest sentit.

Així qualifiquen de “projecte molt interessant” el nou diploma professional inicial d’auxiliar de manteniment en habitatges i instal·lacions. Ara confien reprendre les converses prèvies mantingudes amb el Govern perquè s’arribin a oferir formacions de professions que s’estan perdent, com ara les de peons, paletes, fusters o serrallers, entre d’altres, i que continuen sent molt necessàries.

El que sí que s’ofertarà enguany des del Servei d’Ocupació és una formació de peó de la construcció. Es tracta d’una proposta que s’ha treballat amb el servei, ja que “la construcció és un sector important i creiem que hi ha d’haver aquesta col·laboració per donar sortida a la gent que hi està inscrita”, va indicar Dalmau. També va explicar que estan tancant amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat la primera formació de capacitació per exercir en el context de la transició energètica que es deriva de la llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). Així, l’article 43 disposa que els professionals que presten serveis en l’àmbit de la instal·lació, del muntatge i de l’obra en l’edificació requereixen una capacitació professional específica per garantir un alt grau de qualitat en els serveis prestats i d’assegurar la protecció del consumidor.

Subcontractar per manca de professionals qualificats
La manca de mà d’obra qualificada per portar a terme alguns dels treballs del sector de la construcció és el que provoca que s’hagi de recórrer a “una subcontractació necessària per a algun cas concret, en una fase de l’obra molt específica”, va puntualitzar la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau. De tota manera va posar en relleu que la falta de mà d’obra qualificada afecta d’altres sectors i que la problemàtica de l’habitatge està condicionant treballadors forans per les dificultats d’establir-se al país. Per aquest motiu, des de l’entitat es demana fer una reflexió de país al respecte.

contractistes
FP
paleta
professionalitzar
sector
Comentaris: 1

Comentaris

Manca de professionals qualificats o no es vol pagar el que val un treballador qualificat?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic