Diari digital d'Andorra Bondia
Les jornades d’Aaqai van tenir lloc ahir al matí a l’espai Actua, a Caldea.
Les jornades d’Aaqai van tenir lloc ahir al matí a l’espai Actua, a Caldea.

Els controls de qualitat de l’aire, assignatura pendent als centres sanitaris


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: AAQAI

“La normativa ens ajudaria molt,  a usuaris, gestors i dirigents, per vetllar per la qualitat implementada en el sector sanitari”. Així es va expressar la gestora de l’àrea de Seguretat, Salut i Prevenció i Control d’Infecció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Montserrat Camps, en declaracions fetes en el marc de la jornada anual patrocinada per FEDA de l’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental en Interiors (Aaqai), que va tenir lloc ahir al matí a l’Espai d’Innovació Actua,  a Caldea, i que va reunir una quarantena de professionals de la salut i d’empreses d’enginyeria i manteniment. Camps va recordar que a Andorra hi ha prop de 400 centres sanitaris, comptant  consultes, fisioteràpia i  farmàcies amb laboratori “i, tot això, necessita una sèrie de controls”. Per la gestora, tenir una normativa ajuda a aconseguir uns nivells de qualitat acceptables per a tots i a garantir la seguretat de les persones. 

Camps va dir que al país hi ha un reglament d’obertura de nous centres en què es demanen un seguit de requisits, però “no tenim exactament la normativa europea aplicada”. Tot i així, va subratllar que a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell sí que s’apliquen controls anuals en les àrees més crítiques, sobretot en el bloc quirúrgic i l’obstètric, en  les UCI, en la farmàcia i laboratori, a través d’una empresa externa “per complir amb la qualitat dels nostres serveis”. D’altra banda, a nivell microbiològic, sobretot per la legionel·la, “cada mes fem controls”. I ho fan des del 2003 tot i que el reglament que estableix les condicions tècniques i sanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·la va entrar en vigor el febrer d’aquest any.  “Ja l’estem complint, va reafirmar, i fins i tot fem més controls dels que es demanen per un tema de seguretat dels nostres pacients”. 

Pel que fa a la normativa europea, el director d’Ambisalud i president de Federació Espanyola de Qualitat de l’Aire Interior (Fedecai), Paulino Pastor, va declarar que s’hi està treballant des del 2003 i que “no hi ha cap representant d’Andorra als grups de treball”. Pastor entén, però, que Andorra “anirà absorbint les normatives europees”. Al seu parer, el control sempre ajuda: “Sempre recomano control perquè el que no es mesura no es coneix i llavors no es pot gestionar”. 

En la jornada, també hi  va intervenir el director dels Serveis Generals de l’Hospital transfronterer de la Cerdanya, Francesc Fabra, que va compartir la praxi d’aquest centre en matèria de control ambiental dels espais. Fabra va explicar que quan van obrir, fa quatre anys, van fer una validació específica de l’àrea quirúrgica, que és una de les més delicades. En l’actualitat, fan un control mensual d’aquesta àrea i, trimestralment, de l’àrea d’esterilització i la sala de part i d’endoscòpies. Anualment, fan  un estudi de qualitat interior, tal com demana Espanya. El seu repte ara és acreditar-se per ser reconegut com a hospital francès.

controls
qualitat de l’aire
assignatura
centres sanitaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte