Diari digital d'Andorra Bondia

Els cuiners demanen més promoció de la gastronomia com a reclam turístic


Escrit per: 
M. S. C.

L’oferta gastronòmica del Principat té un bon nivell però, tot i així, està molt encarada als residents i té poca projecció fora de les fronteres.

Per aquest motiu, el professionals del sector lamenten l’oblit que pateixen i reclamen la necessitat de fer més promoció de la cuina del país. Aquest era el principal clam expressat pels restauradors que van participar en la Mostra gastronòmica a Ordino. L’esdeveniment va reunir unes 400 persones, un volum similar al dels anys anteriors, la majoria del país i un 10% de fora.
Tot i que els participants van valorar la iniciativa de forma positiva, creuen que es podria desenvolupar més. El xef Oscar Magí, del restaurant La Neu, creu que caldria fer la mostra més internacional. Una forma de fer-ho seria allargar-la uns dies més i incloure-hi conferències de xefs reconeguts internacionalment. Magí va remarcar que la gastronomia “mou un volum de gent molt gran” i que si s’ampliés la mostra incorporant-hi professionals de prestigi seria més efectiva per atraure gent de fora.
El xef de Cal Manel, Carles Flinch, també creu que des d’Andorra Turisme caldria impulsar més la gastronomia, ja que fins ara “sembla un complement”. Per Flinch, les mostres com la d’Ordino són una bona via de promoció però potser caldria donar-les a conèixer més a l’exterior amb la presència en la premsa especialitzada, per exemple. Tot i que va indicar que la restauració mitjana-alta  passa per un mal moment per la crisi, va remarcar que alguns comuns van veient que la cuina és un element important per a la dinamització turística. Aquest és el cas d’Andorra la Vella, que ja s’ha compromès a recolzar el sector.
El director de l’hotel Niunit, l’antic hotel del Serrat, Jordi Babi, també va lamentar que en els darrers anys han tancat restaurants de prestigi, ja que és difícil mantenir una cuina de qualitat, que demana una forta inversió. Tot i així, va destacar que el Principat disposa d’un bon ventall d’establiments, que “potser no es donen a conèixer prou”. Per aquest motiu, coincideix que caldria promocionar la Mostra gastronòmica a l’estranger.
El president de l’Associació de Professionals de Cuina i reposteria d’Andorra, Ramon Sasplugas, va lamentar la mala fama de la gastronomia andorrana als països veïns. Per aquest motiu creu que cal implicar totes les parts, el Govern, els comuns i el sector turístic, per canviar aquesta imatge ja que considera que el nivell dels establiments “està creixent”. Un aspecte, però, que ha “fet invisible”, segons Flinch, la cuina del país ha estat la desaparició de l’únic restaurant amb estrella Michelin.
En els mateixos termes es van expressar l’encarregat del Don Denis, Denis García, i el xef de l’establiment, Manel Leitao. Tots dos recorden que després del tancament de l’Aquarius van obrir “50 nous restaurants que fan el mateix”, un fet que fa baixar els preus i perdre qualitat.
Però no només es tracta d’un sobredimensionament del sector, sinó que els restauradors critiquen que no s’aposti més per un turisme de qualitat. Babi creu que des de fa anys les administracions s’han equivocat en el tipus de client i això és “pa per avui i gana per demà”. Els restaurants també critiquen la política de preus dels hotels, que perjudica el sector i, sobretot, els petits establiments.
El conseller de Turisme del Comú d’Ordino, Bartumeu Gabriel, va explicar que Andorra Turisme edita una guia amb l’objectiu de potenciar la cuina. La ministra de Salut, Sílvia Bonet, va dir que sempre és bo fer actes de promoció, tot i que el moment actual ho fa difícil, i va destacar la importància de la mostra des de la vessant nutricional i alimentària.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte