Diari digital d'Andorra Bondia
El centre penitenciari de la Comella és peculiar per la verticalitat de l’edifici, que requereix més recursos de vigilància.
El centre penitenciari de la Comella és peculiar per la verticalitat de l’edifici, que requereix més recursos de vigilància.

Els delictes sexuals passen a ser la segona raó d’empresonament


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els delictes sexuals van en increment i comencen a ser una de les raons majoritàries per les quals hi ha població reclusa al centre penitenciari de la Comella. “D’uns anys cap aquí s’han incrementat els delictes sexuals, últimament predominen perquè també es tracta de delictes amb penes llargues i alguns venen d’anys enrere”, va explicar el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch. De fet, s’han posat al mateix nivell que els delictes per estupefaents, i són la segona raó principal d’ingrés a la presó, després dels robatoris contra el patrimoni. 
Si ho mirem en xifres absolutes, dels 52 reclusos de la Comella, vuit són per delictes sexuals, tenint en compte tant agressions, com actes sexuals i, fins i tot, violació. Uns altres vuit són per tràfic de droga o introducció i venda de productes estupefaents. Els furts, robatoris i estafes són el delicte majoritari, pel qual es troben privats de llibertat tretze persones. Els segueix, per quantitat,  el de revocació o trencament de condemna, que en són set, i també uns altres set per assassinat o homicidi. Finalment, només hi han tres condemnats per conducció de vehicle amb una taxa d’alcohol molt superior a la permesa, i un per blanqueig. 

35% d’ocupació
La presó té capacitat per a 145 persones, per tant, ara té un 35% d’ocupació. Segons va explicar Tarroch, “la població reclusa va arribar el 2017 a nivells mínims de fins a 38 reclusos, un 29%”, va dir.  Aquests darrers mesos s’ha incrementat, però també queda lluny d’anys enrere, quan hi havia hagut fins a setanta presos de mitjana. Per sexes, del total de 52 interns, només sis són dones.
Per règims, tot i que la Comella sempre ha destacat per tenir un alt índex de reus en presó preventiva, aquest percentatge ha anat baixant i actualment són disset els homes presos en situació preventiva i quatre dones, fet que suposa un 40% de la població reclusa. Quant a penats, hi ha 21 homes i dues dones, i set homes en arrest parcial i un en semillibertat. Dels preventius, els més nombrosos són els andorrans. 
Si es mira la població reclusa per nacionalitats, cal destacar que la més nombrosa és l’andorrana (amb tretze presos, sis en presó preventiva i set penats),  seguida de la portuguesa, amb onze presos (vuit penats i tres en preventiva) i l’espanyola, amb nou presos, vuit penats i un en preventiva. A més, hi ha tres ucraïnesos i dos serbis, entre d’altres. També hi ha  present la nacionalitat marroquina, equatoriana i brasilera, entre d’altres, però només amb una persona de cadascuna. 
Pel que fa al mòdul femení, només són sis les dones que l’ocupen, dues (una andorrana i una espanyola) es troben complint pena i la resta en preventiva. 

Manca de recursos
Si ara ens fixem en l’altra part de la població que conviu al centre penitenciari, la dels treballadors, cal destacar que hi ha 38 agents penitenciaris, nou sotsoficials, tres sotsoficials de primera, dos oficials, més els directors. El proper mes de març hi ha prevista la incorporació de set nous agents. També cal afegir que n’hi ha tres més en comissió de serveis i, per tant, ara no hi treballen. Segons Tarroch,  aquesta incorporació de set agents més “serà una gran ajuda, perquè fa uns deu anys que no hi havia cap promoció nova, i els agents van retirant-se”, va dir. Tot i això, reconeix que serà “insuficient, perquè des de fa molts anys manquen recursos, per cobrir baixes, per cobrir els torns de dotze hores, perquè els agents també tenen molta tasca en l’àrea de reinserció”, va explicar el director del centre penitenciari que, a més, va recordar que el nou servei de vis-à-vis  també requereix una quantia d’entre quatre i cinc agents més. 
Per tot això, per a l’any vinent també es preveu pressupostar tres places més. 
Des de la direcció del centre penitenciari també argumenten la peculiaritat de la Comella com a presó i per l’alta vigilància que regeix. A diferència d’altres presons de territoris propers com Catalunya, on la població reclusa es pot separar per règims o penes, a la Comella estan tots barrejats.
Per altra banda, també es destaca la verticalitat del centre. “La presó vertical requereix més recursos per als pisos. Tot i que té un sistema de càmeres molt efectiu, s’ha d’estar a prop de les persones privades de llibertat per donar una resposta ràpida si passa alguna cosa”, va dir Tarroch. 
Per tant, la ràtio de tants agents per tants reus no es pot mesurar, diuen, des de la direcció, com en altres presons, on els agents o funcionaris de presó només fan tasques de vigilància. El director adjunt, Ismael Alarcón, va destacar la peculiaritat de la Comella no només per l’estructura vertical, que ja requereix més recursos, “sinó perquè s’acullen tots els règims processals, presos de tot tipus de perfil, és una presó d’alta seguretat on els agents no només fem feina de vigilància, sinó que tenim altres tasques de reinserció”, va remarcar. Per tot això, malgrat que el nivell de població de presos baixi, hi ha certs serveis, de menjador, de salut, d’activitats, que s’han de continuar fent i tots, diuen necessiten recursos. 
Una altra mancança que hi  troben és que hi hagi agents penitenciaris dones perquè puguin cobrir les necessitats que es generin i els torns en el mòdul de dones. 

delictes
sexuals
empresonament
segona raó
centre penitenciari
Francesc Tarroch
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic