Diari digital d'Andorra Bondia
Els delictes tecnològics denunciats es multipliquen en els darrers anys
Els delictes tecnològics denunciats es multipliquen en els darrers anys

Els delictes tecnològics denunciats es multipliquen en els darrers anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Quan entrem en la roda de penjar una foto en blanc i negre al Facebook amb allò de “repte acceptat” sense saber que el que estem fent, en lloc de donar suport a una suposada campanya contra el càncer som víctimes d’un hoax (o falsa alarma) i donem les nostres dades d’IP i de correu a una banda que el que farà serà enviar-nos immediatament una sèrie de correus spam. Només és una mostra de la incultura tecnològica i que vulnerables que som davant dels delictes, per desinformació i manca de protecció. Els delictes tecnològics s’han duplicat en els darrers anys. La Policia va tancar la investigació el 2013 d’un total de 70 assumptes relacionats amb delictes tecnològics, el 2014 van ser 146 i l’any passat la xifra va créixer fins a 171 investigacions tancades. “Això, però, només és la punta de l’iceberg, només és el que s’ha denunciat, la xifra negra, la que no es veu, és molt més alta”, explica Benjamí Rascagneres, comissari i cap de l’àrea de Policia Judicial. 
Aquestes xifres, però, només són d’investigacions que s’han tancat, que no vol dir que s’hagin resolt ja que els delictes tecnològics es caracteritzen per una gran complexitat. “La delinqüència cibernètica és la més barata i la que té un risc més baix, i si es fa bé se’n pot obtenir molts beneficis”, va comentar el comissari Rascagneres. És per això que les xifres són més altes. El 2013 van entrar a delictes informàtics 117 assumptes nous i el 2014 van ser 213. Això, però, també vol dir que alguns són assumptes que es fan en col·laboració amb altres àrees policials. I també que s’analitzen per exemple 346 dispositius (mòbils, discs durs) per desenvolupar totes aquestes investigacions, com pot ser el cas BPA, en què l’àrea de delictes tecnològics també ha hagut d’investigar certs dispositius. 
Els atacs hacker a Andorra Telecom també són denúncies que, ara per ara, estan en curs d’investigació i des de la Policia expliquen que la parapública no n’és responsable. “El canal d’internet d’Andorra, pel fet de ser un país petit, està adaptat a la població, és menor que el que pot tenir Movistar, i per això quan es produeix un d’aquests atacs que no són a l’operadora afecta molts usuaris. El problema és el volum”, explica un dels tres agents que treballen en l’àrea de delictes tecnològics. El mateix agent explica que “no és tan evident com es talla un atac perquè primer has de determinar quin és l’objectiu i després identificar-lo i separar-lo”. “Hi ha dos tipus de cibercriminalitat: la que és amb ànim de lucre i la que persegueix motius polítics o el terrorisme; d’aquesta segona no en tenim”, va puntualitzar el comissari Rascagneres. 

Els més freqüents
Els delictes tecnològics més denunciats són els que van contra el patrimoni, que es fan en forma de spam o de pàgines web de compra i venda. “Són variants d’estafes”, comenta Jaume Antich, sotsoficial de Blanqueig des del 2000 i que fa 28 anys que treballa en l’àrea criminal. L’altre delicte més denunciat és el sextorsion, que va en contra de la llibertat sexual i que es fa a través de les xarxes socials, contactant amb un anònim que acaba aconseguint vídeos amb contingut sexual, a través de l’Skype,  i després l’anònim en qüestió des­apareix de les xarxes i la víctima rep l’amenaça que faci un pagament a un compte bancari si no vol que el contingut del vídeo es faci públic.
Altres delictes que s’han perfeccionat són el ramsomware, que és com un rescat modern. Els cibercriminals introdueixen virus a l’ordinador de la víctima, on aquesta té mitja vida arxivada sense còpia de seguretat, i li demanen una quantitat de diners com a concepte de rescat si no vol que el seu ordinador sigui atacat pel virus. 

Un nou laboratori forense perfecciona la investigació

La unitat de delictes tecnològics, formada per tres agents especialitzats, disposa des de fa dos mesos d’un laboratori tecnològic forense operatiu que els ofereix les darreres aplicacions per poder investigar aquesta tipologia de delictes. Els tres agents reben personalment formacions contínues perquè l’evolució d’aquesta delinqüència va tan ràpida com la tecnologia. Amb aquestes aplicacions i els seus coneixements també garanteixen la cadena de custòdia de tots els dispositius i documents digitals. Davant del creixement d’aquests delictes, amb tan sols tres agents van justos de recursos humans, però la tecnologia de què disposen amb el nou laboratori “és la que tenen tots els països europeus avançats”, va explicar el comissari Rascagneres. Els especialistes del grup de delictes tecnològics recomanen al públic que s’informi de tot allò que utilitzem, com les xarxes socials, de com funcionen realment. “Quan alguna cosa és gratuïta nosaltres som el producte”, explica un d’ells. A més recomanen que “el que no faríem al carrer no ho fem per vies tecnològiques”, i donen un altre consell: “Les gangues no existeixen.” 

 

delictes tecnològiccs
Andorra Telecom
policia
Benjamí Rascagneres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte