Diari digital d'Andorra Bondia
Els docents de l’Escola Francesa decideixen avui si mantenen la vaga
Els docents de l’Escola Francesa decideixen avui si mantenen la vaga

Els docents de l’Escola Francesa decideixen avui si mantenen la vaga


Escrit per: 
M.S.C. / P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els docents de les escoles franceses de primera ensenyança decidiran avui si mantenen la vaga per al 4 d’abril. Segons fonts properes als representants sindicals, les demandes de més mitjans no són noves, ja que fa quatre anys que es van traslladar al Govern, però o no s’examinen o no reben una resposta satisfactòria. A principis de mes els ensenyants ja van iniciar el procediment que es requereix a França abans de fer una vaga. Finalment, la resposta avança en alguna de les reivindicacions però en la principal, que és la incorporació de més mestres, no es concreta cap proposta concreta.
El ministeri es limita a informar que es farà una missió d’inspecció a final de maig, que emetrà un informe al juny perquè es pugui decidir si es destina més personal a Andorra. Els docents afirmen confiar en el ministeri, però davant la propera celebració d’eleccions consideren que és una promesa que ningú podrà complir. Els ensenyants remarquen que l’avaluació es podria haver fet abans i que la proposta l’única cosa que pretén és guanyar temps. 
L’únic fruit que han obtingut les reivindicacions dels docents és un increment del pressupost per a material pedagògic, que tenint en compte l’augment d’alumnes registrat en els darrers anys (400 escolars més des del 2014) cada cop és més petit perquè s’ha mantingut estable. Aquesta dotació és de 39.000 euros per a totes les escoles i l’augment aprovat ha estat de 3.000 euros, un import que els docents consideren insuficient.
Quant a la cobertura de places noves, els sindicats demanen la creació de sis llocs de treball, tot i que per l’increment d’alumnes caldria setze professionals. El fet de no disposar de personal suficient fa que s’hagin d’eliminar llocs de professors de substitució per poder obrir noves classes allà on és necessari (encara que una altra opció és tancar una classe d’alguna escola). Els sindicats assenyalen que “cap docent vol anar a la vaga, però si ens hi obliguen...”. En el cas que es mantingui la convocatòria de vaga, divendres s’informarà les famílies. 
D’altra banda, el Govern està a l’espera de rebre informació sobre les dates i els horaris de la vaga dels docents francesos, anunciada pels mateixos ensenyants a través d’una carta adreçada a les famílies dels alumnes en què apuntaven que hi havia un preavís de vaga per a dimarts que ve, 4 d’abril. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va dir que, tot i ser una situació aliena al Govern andorrà, s’està a l’espera de rebre tota la informació per establir accions que alterin al menys possible les escoles del país.

docents
Escola Francesa
vaga
ensenyants
Govern
Jordi Cinca
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic