Diari digital d'Andorra Bondia
Depana considera que Goiat no és perillós per a l'home.
Depana considera que Goiat no és perillós per a l'home.

Els ecologistes critiquen el rebuig “irresponsable” d’UP per la fauna


Escrit per: 
Agències

L’Associació per la defensa, estudi i conservació del patrimoni natural, Depana, considera que l’os Goiat no és un animal perillós per a l’home, atès que “es mostra tímid i evita la seva presència”. No obstant, mostren el seu suport al protocol engegat per la Generalitat per reduir els danys provocats i intentar reconduir el seu comportament. En aquest sentit, no descarten el trasllat de Goiat però consideren que l’opinió final dels experts serà “clau” per decidir el futur d’aquest os.
Depana defensa la convivència de la ramaderia de muntanya i la presència de l’os i opina que la majoria de ramaders han actuat de manera “responsable”. La prova, afegeixen, ha estat la reducció de danys a conseqüència de les accions dutes a terme en el marc del projecte Piros Life, com ara l’agrupació de ramats, contractació de pastors, millora de cabanes de pastor i ús de gossos de protecció. Denuncien, però, la “falta de sensibilitat” i la “demagògia” del sindicat Unió de Pagesos envers la fauna, ja que, “aliè a la realitat”, segueix una estratègia de “confrontació i rebuig”, no tan sols contra l’os, sinó també contra els cabirols, cérvols, guineus i voltors, un posicionament que consideren “poc equànime” i “irresponsable”.
Per Depana, el projecte Piros Life ha aconseguit una “excel·lent convivència” entre la presència dels plantígrads i la ramaderia de muntanya. Expliquen que les baixes en la ramaderia en tot el Pallars Sobirà durant els darrers quatre anys han estat en total 23, entre ovelles i cabres. Tot i això,  i davant de l’augment de danys a la ramaderia que s’han produït aquesta primavera, atribuïts a l’os Goiat, sobretot a la Vall d’Aran, donen suport al protocol engegat per la Generalitat de Catalunya per reduir els danys causats i per intentar reconduir el seu comportament. En aquest sentit, i per analitzar els darrers esdeveniments al voltant de Goiat, responsables de Depana s’han reunit amb els responsables de la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat.
Tot i això, Depana denuncia la falta d’una campanya d’informació sobre l’os destinada a la població local. Per l’associació, aquestes campanyes són imprescindibles i ajuden a millorar la percepció de la gent sobre aquests animals. A més, afegeixen, tenint en compte que es tracta d’un projecte Life  amb finançament europeu i que l’os està inclòs en la categoria de màxima protecció a la legislació europea, cal seguir un protocol “estricte”. En aquest sentit, alerten, l’opinió final dels experts serà clau per decidir el futur d’aquest os.

 

ecologistes
critiquen
up
fauna
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic