Diari digital d'Andorra Bondia
Els ecologistes demanen a Europa que es rebutgi l’extracció de GoiatJoan Vàzquez, d’Ipcena, amb un fulletó de defensa de l’os al Pirineu.
Els ecologistes demanen a Europa que es rebutgi l’extracció de GoiatJoan Vàzquez, d’Ipcena, amb un fulletó de defensa de l’os al Pirineu.

Els ecologistes demanen a Europa que es rebutgi l’extracció de Goiat


Escrit per: 
Agències

L’entitat ecologista Ipcena ha demanat a la Comissió Europea i a la direcció general de Medi Ambient de la Unió Europea que rebutgin la proposta del Govern d’extraure l’os Goiat del Pirineu després de més de dos anys de la seva introducció. Consideren que no es disposa dels informes tècnics ni del protocol que justifiquin el seu comportament agressiu i que a més a més l’estat francès, responsable del seguiment de Goiat, creu que no ha de ser tipificat d’espècimen perillós.  

El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, ha anunciat dos denúncies a Europa sobre les suposades irregularitats en la gestió dels recursos econòmics del programa Piros Life per part del Govern, a qui ha acusat de ‘’gastar els diners en altres finalitats’’. El president del Fondo para la Protección de los Animales Salvajes (FAPAS), Roberto Hartasánchez, ha assegurat que a Astúries amb més de 200 ossos no es tenen dades d’atacs a bestiar com cavalls i que la decisió de la Generalitat d’expulsar Goiat ‘’és política’’.

Ipcena també demana a la Comissió Europea que exigeixi que s’entreguin les necròpsies dels animals que suposadament hauria matat Goiat. Segons Vàzquez, es va dir que aquest exemplar havia matat 6 eugues adultes però experts consultats diuen que ‘’és pràcticament impossible’’ perquè un cavall que pesa més de 600 quilos ‘’suposa un perill claríssim per a un os’’. ‘’Sense necròpsies és impossible culpar Goiat’’, ha recalcat el portaveu ecologista, que al mateix temps ha recordat que aquest os porta dos mesos a França i no hi ha constància que hagi matat cap euga.

D’altra banda, Ipcena insta a la CE a demanar al Govern quines són les ‘’accions organitzades i materials editats’’ per sensibilitzar la població sobre la presència de l’os al Pirineu. Els ecologistes remarquen que aquest és un dels objectius del programa Life, i lamenten que no s’ha fet res al respecte ja que ‘’cap habitant de la Val d’Aran o el Pallars Sobirà ha rebut a la seva bústia informació sobre l’os’’. Segons Joan Vàzquez, si realment no s’educa ni se sensibilitza el territori ‘’vol dir que els diners previstos per la Life no s’han fet servir’’. En aquest sentit, els ecologistes demanen un òrgan participatiu on ells hi puguin dir la seva en un pla de gestió i de recuperació de l’espècie.

Vàzquez ha recordat també que sense el vistiplau de França no es podrà expulsar Goiat i ha assegurat en aquest sentit que els francesos no són partidaris de canviar les bateries del collar de seguiment d’aquest exemplar per tal de no molestar-lo. Així mateix, ha assenyalat que a França no s’ha activat cap protocol de perillositat de Goiat perquè no ha protagonitzat cap atac a bestiar gran, només a ovelles, un fet que ja es considera habitual.

Denúncia contra els ramaders pel vedell ferit

L’ONG Nova Eucària ha interposat una denúncia per la via penal a la Fiscalia de Tremp contra les persones que, el passat 27 d’agost, van deixar un vedell ferit a l’oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu de Llavorsí (Pallars Sobirà) per protestar contra els atacs d’os. Segons ha informat l’entitat, s’hauria comès un presumpte delicte de maltractament animal. D’altra banda, la Fundación Oso Pardo (FPO), a través d’un equip que té al Pallars, ha localitzat viva i en perfecte estat de salut una vaca que l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà havia donat com a “desapareguda” el mateix dia que, en el marc d’una acció reivindicativa, van deixar un vedell ferit a l’oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu de Llavorsí per protestar contra els danys de la fauna salvatge.

ecologistes
europa
extracció
Goiat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte