Diari digital d'Andorra Bondia
La col·locació del collar de seguiment a l’os Goiat.
La col·locació del collar de seguiment a l’os Goiat.

Els ecologistes recorden que l’Aragó ha de complir pel que fa a l’os


Escrit per: 
Agències / Foto: Agents rurals

Diversos grups ecologistes van recordar ahir que el govern d’Aragó està obligat per llei (europea, estatal i autonòmica) a conservar la biodiversitat, especialment la més amenaçada, com l’os. Ho fan després que la setmana passada l’executiu aragonès enviés una carta al departament de Territori i Sostenibilitat demanant-los que es fessin responsables de la presència de l’os Goiat que els darrers dies es troba situat al Pirineu d’Osca. El conseller Calvet ja va respondre als aragonesos que el projecte de reintroducció de l’os és compartit amb altres països com França i també comunitats per on es distribueixen els Pirineus. Els ecologistes proposen ara una taula de treball sobre la ramaderia extensiva i la conservació de l’os, davant una suposada inacció del govern aragonès.

Segons els ecologistes, després de ser catalogat l’any 1995 en perill d’extinció, els diferents executius aragonesos haurien d’haver aprovat fa més d’una dècada un Pla de recuperació l’os, amb mesures i accions per a la seva protecció i coexistència amb la ramaderia extensiva. En aquest sentit, asseguren que el govern aragonès al 1993 va acceptar i es va comprometre amb Navarra, Catalunya i França a recuperar i reintroduir l’os als Pirineus, amb fons europeus Life. Així mateix, recorden que recentment l’executiu va donar de manera voluntària suport al projecte PirosLife iniciat el 2014 i la primera acció ressenyada era la introducció d’un nou exemplar per a la millora genètica de la població ossera existent. Finalment el 2018 la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, va aprovar el protocol d’intervenció amb ossos als Pirineus, elaborat pel Grup de Treball de l’os als Pirineus (format per tècnics del Ministeri de Transició Ecològica i els governs de Catalunya, Aragó i Navarra). Per això, des de les organitzacions ecologistes no consideren ‘’acceptable’’ ni l’actitud, ni els missatges ‘’confusos’’, que el conseller Olona ha transmès a la societat aragonesa darrerament i en particular als ramaders.
Els mateixos ecologistes assenyalen que en l’actualitat la població d’ossos al Pirineu està formada principalment per exemplars procedents de la reintroducció, estimant-se en més de 40 individus. Apunten que en aquest procés de recuperació França, Catalunya i Navarra han anat fent els ‘’deures’’, adoptant les directrius marcades per la UE per arbitrar mesures de compatibilitat d’existència de grans carnívors amb els usos tradicionals al territori, rebent d’aquesta manera fons Life de finançament europeu, als quals “s’ha negat a participar el govern d’Aragó’’. Així, posen com a exemple que la Generalitat treballa per reduir el nivell de conflicte relacionat amb l’os a partir de dues vies: la implementació de mesures de prevenció i l’aplicació d’un protocol d’indemnitzacions per danys produïts.
Segons els ecologistes, la problemàtica suscitada per l’os Goiat ha posat de manifest la ‘’reiterada incapacitat’’ del conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del govern d’Aragó, Joaquín Olona, per prevenir i gestionar adequadament els diferents problemes de conservació de la biodiversitat, eludint les seves responsabilitats i traslladant els problemes als altres, com són els francesos, els catalans, els ramaders i els ecologistes. D’altra banda, els ecologistes consideren que el govern d’Aragó hauria de disposar de la millor informació possible sobre la presència i desplaçaments dels ossos al Pirineu, tal com es va acordar en la reunió entre Espanya i França celebrada el maig a Madrid, amb l’objecte de posar en marxa mesures que permetessin reduir les possibles afeccions a la ramaderia extensiva. 

ecologistes
Aragó
ós

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte