Diari digital d'Andorra Bondia
Una persona carregada amb la compra.
Una persona carregada amb la compra.

Els economistes preveuen una caiguda del PIB del 15% per la crisi de la Covid-19


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El Col·legi d’Economistes preveu que les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària de la Covid-19 seran “molt dures”. De fet, apunten que la previsió és que la contracció del PIB al país sigui, “com a mínim, del 15%”, que tal com ells mateixos admeten “és molt per una economia com la nostra”. Per aquest motiu consideren que caldria una reflexió “del Govern i els agents econòmics” plantejant-se: “quins mecanismes de finançament d’aquestes pèrdues hi haurà? Els bancs ho poden fer? O seran els agents privats d’àmbit nacional o la via dels mercats de capital però que és molt més cara?

De fet, apunten, una qüestió clau serà preveure si la recuperació econòmica posterior serà ràpida o lenta. “Creiem en el país, el fet que la nostra economia vagi molt relacionada amb els països veïns dependrà també de l’evolució d’aquests i de les mesures que prengui la Unió Europea (UE) i el Banc Central Europeu (BCE)”. Tal com remarquen des del Col·legi donant resposta a les preguntes formulades pel BonDia, “més que mai veurem si la UE serveix per alguna cosa i si Europa és capaç de reaccionar tan ràpid com ho han fet els americans”.

Des del seu punt de vista la crisi que es preveu serà “pitjor que la del 2008, perquè afecta la salut de les persones” i els ajustos que s’hauran de fer “seran més importants”. D’aquesta manera assenyalen que si la situació es torna crònica, “caldrà ajustar els costos perquè disminuirà la demanda”. Ajustos que afectaran tant al sector privat com el públic. “L’objectiu ha de ser garantir la supervivència del teixit empresarial andorrà”, exposen, remarcant altra vegada que alguns estudies apunten que potser la recuperació pot ser més ràpida que el 2008. “Dependrà molt de la durada de l’aturada i del sentiment dels empresaris i consumidors”, afirmen, afegint que “convé tancar acords amb institucions internacionals per accedir a línies de finançament, sempre que suposi un cost assumible pel nostre país”.

 

Mesures del Govern

Pel que fa a les mesures aprovades fins ara per part del Govern, destaquen que s’ha volgut protegir els treballadors i garantir els llocs de treballs, “però són propostes molt a curt termini i es fa difícil i feixuc per a moltes empreses que han suspès completament la seva activitat, com el comerç, la restauració o l’hoteleria”. El Col·legi remarca que al Principat “tenim un teixit de microempreses, d’autònoms que no poden resistir més d’un mes pagant les nòmines sense possibilitat de poder facturar”, per la qual cosa demanen “mesures més contundents, sempre amb el concepte de corresponsabilitat”. Apunten, com a reflexió més important, “l’ajustament dels salaris d’aquelles persones no operatives” i reiteren, que “les mesures s’haurien de pensar tant per al sector privat com per al públic”.

Pel que fa a la capacitat de resistència de les empreses, “depèn de la seva estructura d’ingressos i costos, de la seva dependència amb el mercat exterior, de la seva liquiditat i solvència actual”, però exposen que “fins i tot aquelles empreses que continuen la seva activitat, estan patint una davallada significativa de la seva xifra de facturació”. “Les empreses amb costos d’estructura fixos pateixen més que les que tenen costos variables i les que han seguit una política de mantenir una liquiditat elevada són més fortes que les endeutades”, apunten, encara que recorden: “a mitjà termini cap empresa pot aguantar una situació com l’actual sense ajuda estatal o externa, donat que l’economia està interconnectada”. Per això afirmen que cal “preparar-se per al pitjor dels escenaris i pensar en noves mesures com les suspensions dels llocs de treball”.

Andorra
economistes
economia
PIB
caiguda
crisi
coronavirus
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte