Diari digital d'Andorra Bondia
Catrons per a reciclatges acumulats en una planta del país.
Catrons per a reciclatges acumulats en una planta del país.

Els efectes de la Covid ajuden a donar sortida al cartró de reciclatge


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

Els efectes de la pandèmia de coronavirus han donat aire a la recollida selectiva de paper i cartró. La qüestió és que el problema amb què es trobaven les empreses a finals de l’any passat, quan no podien ni portar-lo a les plantes espanyoles per reciclar-lo i els estocs s’havien d’acumular a Andorra, ha desaparegut i els gestors de residus del país veí estan acceptant el cartró. 

Segons va explicar el president de l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda), Miquel Àngel Armengol, el fet que un volum important d’establiments hotelers i restaurants d’Espanya estiguin tancats arran de la situació sanitària ha permès “engolir una mica més” de cartró per a reciclar que es recull al Principat. El preu, però, segueix “molt per sota del qual estàvem acostumats”. Armengol va explicar que amb el conveni tancat amb els comuns “es pot anar gestionant” la situació i fa que aquest negoci sigui rendible. 

Amb tot, el sector ja està buscant alternatives per quan la situació torni a canviar. Una de les opcions és que cada professional pagui el seu propi gestor perquè l’aconselli a triar millor el residu. El fet és que si el cartró arriba net té més sortida. Altres empresaris estan estudiant destinar el cartró a d’altres usos, com per exemple aïllant. 

Armengol va remarcar que sense el conveni amb els comuns alguna empresa s’hauria vist abocada a tancar o fins i tot el sector estaria en risc de desaparèixer.

Instal·lació d’una planta de tractament de residus alimentaris a Santa Coloma
Santa Coloma tindrà una planta de tractament d’aliments inadequats per al consum o l’elaboració. Segons van explicar des del ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat, que va rebre la sol·licitud per dur a terme aquesta activitat el mes d’agost passat, en aquesta nau industrial es preveu el tractament de tot residu alimentari sec considerat inadequat per al seu consum, ja sigui per caducitat del producte o per trobar-se en mal estat o per qualsevol altra causa que esdevingui no apte per al consum humà. Quedaran exclosos d’aquest tractament els productes frescos d’origen animal i vegetal, així com també les begudes alcohòliques i no alcohòliques. 

El tractament d’aquests residus d’aliments inadequats per al consum humà permetrà separar i reciclar diversos materials que el conformen, com ara els envasos de plàstic, metàl·lics, de vidre, i la matèria orgànica, fent una gestió més eficient i sostenible. A més, complementàriament permetrà dur a terme un seguiment d’aquesta tipologia de residu, obtenint dades de malbaratament alimentari. 

Des del Govern van assegurar que, en desenvolupar-se l’activitat dins un espai tancat, no es preveuen impactes sobre la població ni el medi. Amb tot, d’acord amb la  Llei de residus, abans de l’autorització administrativa d’una entitat de residus, els projectes de construcció i explotació de centres de tractament, de valorització o d’eliminació de residus s’han de sotmetre al procediment d’avaluació d’impacte ambiental i informació pública durant un període de 60 dies a partir de la data de publicació al BOPA, va remarcar l’executiu. 

efectes
covid
donar sortida
cartró
reciclatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte