Diari digital d'Andorra Bondia
Els empresaris lamenten que la falta d’habitatge dificulta trobar personal
Els empresaris lamenten que la falta d’habitatge dificulta trobar personal

Els empresaris lamenten que la falta d’habitatge dificulta trobar personal


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’escassetat de pisos de lloguer preocupa el sector empresarial perquè dificulta trobar treballadors per cobrir les necessitats de personal. Tal com explica el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, al Principat hi ha avui “molta oferta de feina”, no només de temporada. Però lamenta que el fet que costi trobar habitatge fa que sigui “menys atractiu venir a Andorra”. Exposa que per atraure treballadors més professionals i de més qualitat cal reunir un conjunt de circumstàncies que afavoreixen que una persona pugui fer el pas i canviar de lloc de residència, entre les quals es troben els salaris, l’educació i la sanitat, a més de l’habitatge.  
Per aquest motiu, Altimir considera que “cal intentar trobar la solució perquè aquest conjunt de factors es posin en solfa”. Amb tot és conscient que això “no és fàcil”, que aquest problema no es resoldrà a curt termini i que l’única cosa que es pot fer és trobar algunes vies perquè no sigui tan difícil trobar pis. Quant a la possibilitat d’augmentar els salaris per fer front a l’encariment dels lloguers, el president de la CEA va declarar que per tenir empleats d’un determinat perfil i que permetin oferir un servei de més qualitat “haurem de tenir clar que cal pagar-los bé”. Tot i així va apuntar que cada empresari ha de saber què pot pagar i que de vegades tampoc es pot oferir el sou que el patró voldria.
Per la seva banda, el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME), Marc Aleix, coincideix que la manca d’habitatge “frena la contractació de personal”. El més perjudicat és el treballador temporer, que el que busca és “guanyar-se la vida”. Aleix indica que “la gent no ve perquè no és interessant”, ja que ha augmentat el cost de la vida però no els salaris. Això fa que “cada any els restauradors i hotelers ens trobem que hem de tornar a començar el curs elemental” perquè no és possible retenir el personal qualificat i format i que coneix l’empresa. El president de la PIME va recordar que l’entitat ja va alertar fa temps de la situació i va criticar que el Govern no hagi fet res. Va remarcar que el preu del lloguer no pot ser més del 30% del salari i que cal regular el sector immobiliari. A més exposa que perquè els sous creixin també ho ha de fer el volum de negoci, però la comercialització que es fa d’Andorra, segons Aleix, com a destí de baix cost no ho permet. També apunta que la gran bossa d’habitatges que s’han destinat a ús turístic a la zona de Grandvalira fa reduir l’oferta de pisos de lloguer. Per tot plegat, Aleix va demanar al Govern emprendre mesures d’una vegada per totes, ja que “si el sector turístic no té empleats no pot treballar”.
Des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), el president, Manel Ara, va explicar que si bé als hotels l’impacte de la manca d’habitatge per als temporers és menor, ja que els acullen als mateixos allotjaments, els restaurants sí que es troben amb problemes, principalment els que són a pistes. Ara va indicar que aquestes dificultats es donen cada any però que cada cop van a més. A banda va apuntar que trobar una solució no és fàcil, ja que no poden fer com els dominis esquiables, que algunes vegades actuen d’intermediaris, tenint en compte que són negocis petits i que és difícil anar tots a l’una. El principal problema amb què topen els assalariats és que hi ha una oferta molt baixa i a preus alts.
A l’últim, el president d’Inpub, Jean-Jacques Carrié, afirma que li consta que empresaris de l’oci nocturn i restauradors ja s’han anticipat i han reservat abans de l’arribada de l’hivern habitatges per als empleats. 

L’APBI calcula que el preu del lloguer s’ha encarit com a màxim un 15%

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) calcula que aquest 2017 el preu del lloguer s’ha incrementat segons l’evolució de l’IPC (un 0,4%). En el cas de les renovacions de contracte es donen diferents situacions, des dels que han mantingut l’import per “fidelitzar un bon inquilí” fins als que l’han augmentat entre el 10% i el 15% per arribar als preus previs a la crisi. 
Davant d’això, l’APBI conclou que els lloguers no s’han encarit de manera significativa, tot i que en determinades zones del país és difícil trobar immobles disponibles. L’entitat també apunta que la sensació d’increment de preus està relacionada amb l’augment de l’oferta d’alt estànding, abans inexistent. Quant als motius que han portat a la situació actual, els propietaris assenyalen el fet que la producció de nous immobles estigui congelada, ja que en el moment de la crisi els preus del lloguer van caure perquè es va prohibir l’actualització i la suspensió de la penalització per resolució anticipada. També apunten que l’increment de les exigències per accedir a hipoteques ha fet que un major nombre de persones ara opti pel mercat de lloguer. A banda indiquen que l’elevat preu de la cessió urbanística obligatòria fa que només sigui viable la promoció d’habitatges de luxe. Per tant, afirmen que l’únic producte que ha crescut és el residencial de luxe, que es comercialitza a un preu superior a la mitjana habitual. 
Els propietaris d’immobles també asseguren que ells són els primers interessats en un mercat amb arrendaments estables i que no busquen especular amb l’habitatge. Per això asseguren que qualsevol mesura que permeti avançar en aquest sentit serà benvinguda.

empresaris
Habitatge
falta
dificultar
trobar personal
CEA
Xavier Altimir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte