Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Els episodis de calima del març no van incrementar els pacients a Urgències


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

La deficient qualitat de l’aire que es va registrar al país els dies 2, 3, 4 i 5 de març no va provocar canvis o un augment de pacients amb quadres d’infecció respiratòria. Així es desprèn de la revisió del registre de pacients que van acudir al servei d’Urgències durant aquells dies. Així ho recull la resposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la pregunta adreçada al Govern pels consellers socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny sobre aquest assumpte.

En l’argumentació, Calvó explica que el fenomen de contaminació temporal va ser causat per uns episodis de calima, caracteritzats per la presència de partícules de pols i sorra en suspensió provinents del Sàhara. Uns fenòmens que han augmentat en aquest inici d’any de manera excepcional i que poden provocar efectes negatius en la salut de les persones, en concret, en els sistemes respiratori i cardiovascular. El grau d’afectació varia segons la seva salut i l’edat, tot i que en aquest cas no hi va haver un augment d’atencions mèdiques relacionades amb això. La resposta també recorda que segons les dades de qualitat de l’aire dels dos darrers anys, els registres són molt satisfactoris, de manera que el 2020, per exemple, el 96% dels dies va ser excel·lent o bona, el 3% regular i només l’1% dels dies va ser deficient o dolenta.

Durant aquest any, hi ha hagut un total de 12 superacions dels límits diaris per a la protecció de la salut humana i totes elles estan associades a episodis de calima, de la mateixa manera que ho estan les que es van produir del 2018 al 2020. Cal tenir en compte, a més, que segons les directives europees les contaminacions de l’aire provocades per fenòmens naturals, com és el cas, no es consideren superacions dels límits acceptables per a la salut.

Precisament, com que es tracta d’una contaminació d’origen natural i no antropogènica, no hi ha cap mesura directa ni indirecta que Medi Ambient pugui aplicar en aquests casos. El que sí es va fer és prendre mesures per evitar que activitats com les enceses de foc, que afegeixen més partícules contaminants a l’ambient, es portessin a terme i es van anul·lar 21 sol·licituds. També es van efectuar recomanacions a la ciutadania com ara evitar accions que afegissin més partícules en suspensió o evitar l’activitat física a l’exterior.

episodis
calima
Marc
pacients
urgències
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic