Diari digital d'Andorra Bondia

Els especialistes destaquen la millora dels pacients al·lèrgics gràcies als avenços en els tractaments


Escrit per: 
Agències / Foto: D. P.


Els especialistes que han pres part aquest dissabte en les segones Jornades sobre l'Al·lèrgia a Andorra han destacat que l'evolució que s'ha vist en els últims anys en els tractaments per al pacients d'al·lèrgia han fet millorar notablement la qualitat de vida d'aquests.

Tal i com ha explicat  l'al·lergòleg de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Santiago Nevot, els tractaments mèdics en aquest àmbit han evolucionat molt, i com a exemple ha posat l'asma greu, que tradicionalment s'havia tractat amb medicaments molt forts com la cortisona, i avui dia es treballa amb anticossos monoclonals. En aquest sentit, les vacunes també han avançat i són molt més variades i específiques. Un aspecte a tenir en compte és 'la puresa' d'aquestes immunitzacions injectables, ja que en aquest camp s'ha 'progressat moltíssim' i es fan amb molta precisió.
La II Jornada sobre l'Al·lèrgia a Andorra ha posat en relleu la importància dels avenços mèdics com a punt de partida d'una millora de la qualitat de vida en els pacients que pateixen aquest tipus de reaccions.
No tan sols les millores són en l'àmbit dels tractaments sinó que també hi ha molts avenços en la diagnosi. Laia Ferré, al·lergòloga d’Althaia a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, ha explicat que, a nivell d'al·lèrgies alimentàries, amb la diagnosi precoç es poden detectar les proteïnes que causen al·lèrgies al pacient i d'aquesta manera el tractament o la vacuna que es donarà serà més acurada i precisa.
Ferré ha avançat que en els pròxims anys es veuran canvis i millores gràcies a tècniques que fan servir la biologia mol·lecular. Sobre l'increment de persones amb al·lèrgiques, ha avançat que les previsions indiquen que d'aquí a uns anys el nombre de pacients augmenti molt, al voltant d'un 30%, ha dit.
De la seva banda, Javier Boné, coordinador de la Unitat d’Al·lèrgia Pediàtrica de l’Hospital Infantil Universitari Miguel Servet de Saragossa, ha indicat que tradicionalment els pacients sempre havien evitat els aliments que els havien causat al·lèrgia, però aquesta tendència està canviant. Actualment hi ha tractaments amb anticossos monoclonals específics i també es fan induccions de tolerància molt precoçment.
Pel que fa a la detecció, en aquest cas Nevot ha dit que de vegades s'ha de fer una mica 'el Sherlock Homes' ja que el procediment és anar buscant fins que surt la reacció específica. Per ell, una història clínica molt acurada és important, partint d'una sospita, que és la que dirà quins antígens s'han detectat.
Tot i alguns avenços en la detecció de les al·lèrgies Nevot ha dit que les proves continuen sent una mica feixugues i s'allarguen bastant en el temps, ja que la mitjana de detecció d'un cas d'al·lèrgia se situa al voltant dels dos mesos, segons el cas. 
El servei d'al·lergologia de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell es va posar en marxa fa deu mesos i treballa també en l'elaboració d'un perfil de persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia al Principat. Nevot ha reconegut que s'han fet estudis sobre un centenar de pacients i que el perfil que surt actualment seria d'una dona major de 16 anys amb complicacions respiratòries, però que caldrà fer més mostres per veure quin seria aquest perfil. 
La jornada ha estat organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà, conjuntament amb el Govern d'Andorra i l'Associació d'Al·lèrgics i/o Intolerants Alimentaris d'Andorra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic