Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern va aprovar ahir el nou reglament sobre l’autorització de nucli zoològic.
El Govern va aprovar ahir el nou reglament sobre l’autorització de nucli zoològic.

Els establiments amb animals s’hauran de separar de les cases


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Agències

El Govern va aprovar ahir el Reglament de classificació i establiment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic per a animals domèstics i les condicions que han de complir les instal·lacions. El nou reglament recull el que ja establia la reglamentació anterior, però introdueix l’obligació de mantenir una distancia mínima entre aquests establiments i altres habitatges i estipula la formació requerida per als professionals. 

Així, el reglament aprovat l’any 2015 ja regulava la classificació i les condicions per a l’autorització de nucli zoològic per a animals domèstics, les obligacions de funcionament i el tipus d’instal·lacions, però s’ha constatat la necessitat de completar els requeriments d’aquestes instal·lacions amb aquest nou reglament. 
D’una banda, el nou text estableix que els centres o instal·lacions de nova creació que tinguin animals domèstics en espais exteriors, encara que no sigui durant la major part del dia, hauran de respectar una distància mínima respecte dels habitatges de terceres persones o establiments en què hi hagi activitat comercial. 
Aquesta distància s’ha establert en 50 metres quan s’acullin entre cinc i nou animals de forma simultània, i en 100 metres si se n’acullen deu o més. 
D’altra banda, el nou reglament també estableix els requisits de formació i de capacitació de les persones que treballen amb els animals. Així, els professionals dels establiments de venda d’animals, residències, centres de cria o activitats d’ensinistrament hauran de justificar que disposen de formació suficient. 
En aquest sentit, la formació necessària es concreta, segons s’indica en el text, en el títol de nivell postobligatori o superior en disciplines vinculades amb la salut, la tinença o el comportament dels animals. Així mateix, es preveu la creació d’una formació continuada mínima de 100 hores en disciplines relacionades amb la tinença d’animals que oferirà el Centre de Formació Professional, en col·laboració amb el departament d’Agricultura, i que també es considerarà formació suficient per a les persones que no disposin d’altres titulacions reconegudes. 
Per als professionals que ja exerceixen, el reglament aprovat ahir pel consell de ministres preveu un termini de divuit mesos per actualitzar la seva formació.

Adhesió a l’Organització Meteorològica Mundial

El consell de ministres va aprovar ahir l’adhesió d’Andorra al Conveni de l’Organització Meteorològica Mundial, i entrarà a tràmit parlamentari la proposta en els propers dies. L’adhesió del Principat a aquesta organització permetrà a Andorra aportar informació de les observacions que es fan al país i beneficiar-se de les observacions que es fan arreu. A més, es podrà participar en les comissions de l’Organització Meteorològica Mundial, que poden contribuir a la formació dels professionals i també aportar informació sobre els acords per tractar i estandarditzar la informació meteorològica. 
Aquest pas es fa després que el projecte de llei de foment de la transició energètica i del canvi climàtic hagi incorporat, per primera vegada, la creació del Servei Andorrà de Meteorologia amb rang de llei. A més,  s’emmarca en un context en què cada vegada es requereix de manera més intensa i contínua la informació meteorològica i climàtica, ja sigui per aspectes lligats a la protecció civil, per l’organització d’esdeveniments o pel turisme de neu i natura. Així, aquesta informació permet respondre a les obligacions de determinats convenis internacionals, com el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, al qual Andorra es va adherir el 2011, i esdevé un complement natural al Grup Internacional d’Experts sobre el Clima al qual Andorra ja participa. D’altra banda, l’adhesió a aquest Conveni esdevé un pas natural després dels acords que hi ha amb Météo France, des del 1980, i amb l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya, des del 2016. 

nucli zoològic
animals domèstics
organització meteorològica mundial
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic