Diari digital d'Andorra Bondia
L’habitació d’un establiment hoteler del país.
L’habitació d’un establiment hoteler del país.

Els establiments turístics perden gairebé 2.000 llits durant el 2021


Escrit per: 
M.Prat / Foto: BonDia

L’oferta de llits per allotjar turistes al país es va reduir durant el 2021. Si bé des de la Unió Hotelera i l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) s’assegura que no s’han detectat baixes entre els seus associats, el cert és que l’any passat va acabar amb menys allotjaments turístics al país. Segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística durant el 2021 el sector va perdre 1.963 llits entre hotels, apartaments i habitatges d’ús turístic (el que són apartaments moblats per a vacances).

Pel que fa als allotjaments turístics (pensions, hotels, hostals o residències, apartaments turístics i aparthotels) l’any 2021 es va tancar amb un total de 216, 9 menys que l’any anterior. La majoria es concentren a Encamp (47), Canillo (43) i la Massana (35). Traduït en llits, significa que n’hi ha un total de 31.211, 306 menys que un any abans. Des d’Estadística s’especifica que la baixada de capacitat correspon sobretot a una davallada del nombre de llits en hotels i apartaments turístics, fruit del balanç d’obertura i tancament dels diferents tipus d’allotjaments turístics. La resta correspon a les variacions que han aplicat els empresaris a la capacitat dels seus allotjaments.

Si es miren les categories dels diferents establiments, la majoria de llits (49,84%) són de 4 estrelles i un 33,03% són de tres.

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va explicar que no li constaven baixes entre els membres de la patronal i que en tot cas “caldria saber si estan totalment tancats o tancats i posats a la venda o en lloguer”.

Habitatges turístics
D’altra banda, i en relació amb els habitatges d’ús turístic (HUT), les xifres també van a la baixa i de manera més accentuada que en el cas dels hotels. El 2021 va acabar amb 2.593 habitatges d’ús turístic, tan sols 7 menys que l’any anterior. Però si es mira el nombre de llits, el canvi és substancial. Mentre que el 2020 n’hi havia 13.908, l’any passat n’hi va haver 12.323, és a dir, 1.657 menys (-12%).

Canillo i Encamp concentren pràcticament el 90% d’HUT, però en canvi la parròquia que s’ha vist més perjudicada per la davallada de llits és Andorra la Vella (-31,78%). Per darrere seu hi ha la Massana (-17,18%), i Canillo (-16,86%), mentre que Sant Julià és l’única que suma llits (+50%), i passa de 18 a 27.

Quant als altres tipus d’allotjament, el 2021 es va tancar amb 5 càmpings (2 menys que el 2020), 1 casa de colònies, 28 refugis de muntanya, 2 albergs i 9 allotjaments rurals, en tots els casos la mateixa xifra que un any enrere.

En aquest cas, el president de l’AEAT, Alex Ruiz, va assegurar que “cap dels meus associats ha perdut llits” i l’única explicació que troba a les xifres d’Estadística és un possible canvi d’ús. “Potser hi ha gent que havia començat l’activitat feia poc, els va agafar la Covid i per poder mantenir un nivell d’ingressos fix van decidir destinar els habitatges a un ús residencial”, va apuntar, i va afegir que “era la solució immediata per poder tenir ingressos quan no arribaven turistes”. D’altra banda, podria haver-se donat algun cas de persones que han decidit vendre l’immoble i per això també s’ha produït un canvi d’ús. En aquest sentit no es va mostrar preocupat per les xifres, agafant-se a les dades que els consten a l’associació, on tothom manté l’activitat.

Andorra
hotels
llits
establiments
turístics
estadística
sector
balanç
perden
2021

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte