Diari digital d'Andorra Bondia
Els estanquers francesos reclamen més controls del tabac a la duana
Els estanquers francesos reclamen més controls del tabac a la duana

Els estanquers francesos reclamen més controls del tabac a la duana


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.B.

Els estanquers francesos estan en peu de guerra contra les polítiques del Govern gal, que consideren que estan matant el sector. Per això demanen l’aturada de les mesures antitabaquisme i la implantació de forma urgent d’un pla nacional de lluita contra el mercat paral·lel. Ahir van fer la primera d’un seguit de mobilitzacions. Va ser a Tarascó, a l’Arieja, a “les portes d’Andorra, aquest paradís del turisme fiscal de tabac que alimenta tot Europa”, segons assenyala la confederació d’estanquers francesos. Una de les reclamacions que es va posar sobre la taula va ser l’establiment de més controls duaners a la frontera amb el Principat.

El sector està convençut que les persones que venen a proveir-se de tabac a Andorra porten més paquets dels que permeten les franquícies. Ahir, en el tall del trànsit que van protagonitzar a l’RN-20 durant tot el matí, ho van poder comprovar, va explicar Gérard Vidal, president nacional dels estanquers fronterers, que va remarcar que a banda de les persones que viatgen al Principat per comprar tabac també molts jubilats que tenen una pensió baixa s’hi desplacen en autocar per comprar algun cartró per als seus veïns. Vidal va remarcar que el problema amb Andorra és que es tracta del país d’Europa on es pot adquirir aquest producte a un preu més baix. Així, mentre que aquí un paquet pot costar uns tres euros a França costa uns set euros. “És normal que els francesos vagin a consumir a Andorra, perquè malauradament les economies modestes no es poden permetre fumar a aquest preu”, assenyala.

El president nacional dels estanquers fronterers afirma que amb Espanya es dona una situació similar. La població de la Catalunya del Nord va a comprar tabac al Pertús espanyol. En aquest cas indica que si bé a Andorra hi ha “unes regles” (no es pot passar per la frontera més d’un cartró i mig per persona), a Espanya hi ha llibertat de circulació de persones i mercaderies, i això permet que es puguin emportar a França tants paquets com vulguin. A més, al país veí del sud es poden trobar paquets normals, no el paquet neutre que s’ha introduït a França. Qüestionat davant d’aquest fet si Espanya representava una major competència per als estanquers que no pas Andorra, Vidal va contestar que això depèn del lloc de residència de cadascú. A més va recordar que al Principat hi ha un problema doble. D’una banda les compres i de l’altra el contraban. A tot això s’hi afegeix la compra per internet, de la qual indiquen ser víctimes.

Política europea

El president nacional dels estanquers fronterers destaca que davant la competència dels països veïns com Espanya, Andorra i Luxemburg, la política que fa avui el Govern francès és ridícula. Vidal la qualifica de “política espectacle”, que autoacomplau l’executiu però que no fa que els consumidors deixin de fumar. “La gent obté el tabac dels circuits paral·lels. I el vostre país és un dels problemes”, lamenta. Per això, en la mobilització d’ahir a Tarascó hi van ser presents 200 representants sindicals de tot el país. “Hem cridat ben fort contra la nostra ministra de Salut, que fa una política de salut per matar els estanquers” i perquè la gent no deixi de fumar. Així, exigeixen que els preus del tabac parin de créixer a França i que, en el cas d’impulsar polítiques de salut, aquestes sigui harmonitzades a escala europea. “Si aquest producte fa tant mal, cal que la política de salut sigui europea”, va dir Vidal, que va afegir que “a partir d’aquí les regles seran les mateixes i els estanquers francesos no direm res més”. El sector es considera “víctima de la competència perquè els estanquers tanquen però la gent no deixa de fumar”. Recorden que el Govern perd ingressos i cada any tanquen 1.000 estancs. “Som el primer comerç de proximitat a França. En moltes zones rurals és el darrer multiservei que existeix. I ens faran desaparèixer”, denuncia.

Precisament des de la confederació d’estanquers francesos es posa en relleu que més d’un de quatre paquets es compra als països veïns, al carrer o per internet. El pla de lluita contra el mercat paral·lel hauria de preveure, doncs, mesures com ara una coordinació entre duanes, la policia nacional, la gendarmeria i la magistratura; campanyes de sensibilització de la ciutadania; accions a les fronteres, als circuits de lliurament de paquets de cigarrets i als barris on es produeix el tràfic, així com convenis amb les empreses de lliurament de paqueteria perquè refusin el tabac comprat a través d’internet. 

Nova protesta a l’Arieja

La propera mobilització serà a l’abril a Illa, per tot seguit anar cap a l’est i al País Basc. Amb tot preveuen tornar a fer una nova protesta a la frontera amb Andorra. “La còlera és contra la política de prevenció de la salut a França. Si els preus es redueixen, la gent no farà 150 quilòmetres per adquirir tabac”, diu Vidal, al mateix temps que remarca que fins i tot hi ha persones de Marsella que es desplacen fins al Pertús. “És normal. L’obrer no té diners i si se li treu el seu darrer plaer...”, exposa, i conclou que els candidats a les presidencials volen apujar el preu del paquet a 10 euros. “Els estanquers andorrans i els espanyols estaran contents”, ironitza.

 

tabac
estanquers
francesos
tarascó
manifestació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic