Diari digital d'Andorra Bondia
Edifici de l'aduana espanyola
Edifici de l'aduana espanyola

Els expedients per contraban a la duana espanyola augmenten un 54%


Escrit per: 
Pepa Gallego

L’any passat l’Agència Tributària Espanyola va obrir 334 expedients administratius per contraban, una xifra que suposa un 54% més que els expedients oberts l’any 2017, que en van ser 217. Aquest increment notori també s’aprecia en els sis primers mesos d’aquest any, on ja s’han comptabilitzat 212 dossiers sancionadors. Això, però, suposa que si el ritme continua així es podria tancar el 2019 amb un 27% més d’expedients. L’augment dels vehicles amb matrícula francesa per la frontera hispanoandorrana pel tancament durant uns dies de la carretera RN22 entre l’abril i el maig passat podria ser també una de les raons d’aquest increment.
El 64% dels expedients són de contraban de tabac, en concret 214. D’aquests, 169 van ser casos de contraban enxampats dins del recinte de la duana del riu Runer; la resta, 45, són expedients que s’han tramitat per tota la província de Lleida per forces de seguretat.
El 36% restant dels expedients (130 sancions) són per altres mercaderies, com ara alcohol, càmeres fotogràfiques, rellotges, mòbils i ordinadors. D’aquests, 102 van ser expedients oberts al recinte duaner de la Farga de Moles i els altres 28, fora del recinte. 
Pel valor de la mercaderia cal remarcar que els 214 expedients de tabac corresponen a mercaderia valorada en 362.000 euros, i els 102 d’altres productes corresponen a una mercaderia valorada en més de 354.000 euros. 
Dels 212 expedients administratius oberts des de gener fins al juny d’enguany, 129 corresponen a tabac valorat en 198.000 euros, i els 83 restants són altres mercaderies valorades en 206.000 euros.
Pel que fa al tabac confiscat, la gran majoria són de cigarretes de les marques Philip Morris, Camel i Marlboro. 

Què diu la llei?
Els expedients administratius s’obren per contraban de mercaderies inferiors a 150.000 euros. Quan és un valor superior és un delicte i passa en mans de la justícia segons la Llei orgànica 12/1995, del 12 de desembre, de repressió del contraban d’Espanya. La legislació també diferencia si són mercaderies protegides o si és tabac. A partir de 50.000 euros de les mercaderies protegides i dels 15.000 euros del tabac el transport il·legal és considerat delicte. Si és inferior a aquestes quantitats correspon a una sanció administrativa per contraban.
Les sancions mínimes es van actualitzar al 2015 i el tabac continua sent la mercaderia més penalitzada. Abans la multa mínima era de 1.000 euros i ara és de 2.000. Pel que fa als béns generals, la sanció mínima és de 500 euros i dels béns protegits és de 1.000 euros. 
Les franquícies de viatgers segons l’acord entre la Unió Europea i Andorra és de mercaderies valorades en 900 euros i el tabac permès és de 300 cigarretes, o cartró i mig per persona, així com un litre i mig d’alcohol per viatger. Tot allò que superi aquestes quantitats i si va amagat és considerat contraban. 

Peces de marfil, tabac i perfums
I què se’n fa, de tota aquesta mercaderia que pot estar valorada en més de 700.000 euros? Al recinte duaner on es guarda la mercaderia de contraban i on no ens permeten accedir accedir, els cartrons de tabac i les ampolles d’alcohol s’emmagatzemen juntament amb material electrònic, perfums, rellotges d’alta gamma i vehicles de diferents marques (solen ser els cotxes amb els quals s’ha fet el transport il·legal que queden també decomissats). Però també hi ha altres mercaderies més peculiars com peces de marfils. Aquestes són considerades “béns protegits”. Peces d’animals o animals vius de certes espècies, i també plantes o altres béns culturals també estan qualificats com a protegits. Si són animals vius queden confiscats en l’establiment on s’han trobat fins que les autoritats n’assumeixen la custòdia. Tota aquesta mercaderia sol exposar-se al públic en una subhasta que es fa un cop a l’any, tot i que ara ja en fa dos que no se’n convoca cap. Tots aquells productes destinatrs al consum humà es destrueixen si no tenen permís de sanitat acreditat, com el tabac, l’alcohol, medicaments o cremes.

expedients
contraban
tabac
Duana
espanyola
augment
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic