Diari digital d'Andorra Bondia

Els experts lliguen les intoxicacions a l'avançament de la temporada


Escrit per: 
Agències

Els professionals del sector dels bolets a l’Alt Urgell diuen que la temporada s’ha avançat vint dies a la comarca, i que el fet de tenir bolets abans que altres comarques va desplaçar molta gent a aquesta zona a finals d’agost i la primera quinzena de setembre.

Els experts creuen que això és el que ha fet que s’hagin donat tants casos d’intoxicacions per consum de fredolic bord provinent d’aquesta comarca.
Des de Naturabolets, empresa que es dedica a la compravenda de bolets a l’Alt Urgell, han volgut aclarir aquesta qüestió. També des de l’Hospital de la Seu d’Urgell s’ha donat un missatge de calma i normalitat, alhora que s’ha convidat a la prudència i a desestimar els bolets que no es coneixen bé.
La Fundació del Sant Hospital de la Seu d’Urgell va registrar al setembre cinc casos seguits d’intoxicacions per bolets en una mateixa setmana, que es van relacionar amb el consum de fredolic bord. Aquest fong tòxic provoca trastorns gastrointestinals, com ara vòmits i diarrea, que es presenten al cap de poca estona de la ingesta.

El director mèdic del Sant Hospital, Francesc Aroles, ha explicat que aquests casos, juntament amb els disset que es van donar a Andorra per les mateixes dates, els van alarmar un xic, però que a partir de llavors els casos han estat pocs i molt esporàdics, per la qual cosa no hi ha cap motiu per crear alarma ni per pensar que aquest any hi ha més bolets tòxics que altres temporades.
Una veïna de la Seu d’Urgell va menjar també diumenge passat diversos exemplars del que creia que eren apagallums, collits a la comarca de l’Alt Urgell. Al cap d’unes hores de la ingesta dels bolets, va començar a tenir diarrea, vòmits i mal de cap, segurament provocats per un fong similar a l’apagallums que és tòxic.

El fredolic bord o tòxic té un aspecte similar al fredolic comestible, però és més consistent, escamat per sobre del capell, té la cama més gruixuda i plena i no fa bona olor. El fredolic bo s’aixafa, es desfibra i es trenca molt fàcilment i fa molt bona olor, segons explica Elisabet Campi, de Naturabolets. Els experts relacionen el fredolic bord, que normalment es fa a més altitud que el comestible, amb el fred, i creuen que aquest factor podria haver causat que hagin sortit les dues classes simultàniament.
Tant els experts com les autoritats mèdiques insten els boletaires a ser prudents a l’hora de consumir algunes espècies que es poden confondre i, davant el dubte, aconsellen no plegar els bolets que no es coneixen.
Des de Naturabolets indiquen que tots els bolets comestibles en tenen algun de semblant que és tòxic i que, per tant, si no es coneixen s’ha d’anar amb molt de compte. Des d’aquesta empresa alturgellenca, dedicada a la comercialització de bolets, aconsellen també als consumidors que si compren bolets no ho facin mai a peu de bosc o de carretera, perquè també “hi ha qui en ven sense saber què ven”. Campi explica que fa uns quants dies, al local de l’empresa, un particular els va portar una caixa de bolets tòxics per vendre.
Pel que fa a l’atípica temporada de bolets d’aquest any, es continua regint pels mateixos paràmetres d’antelació amb què ha començat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte