Diari digital d'Andorra Bondia
Els experts preveuen l’arribada de grups internacionals al sector hoteler
Els experts preveuen l’arribada de grups internacionals al sector hoteler

Els experts preveuen l’arribada de grups internacionals al sector hoteler


Escrit per: 
Adrià Solís

La sala d’actes del Tulip Inn Hotel Delfos d’Escaldes-Engordany va acollir ahir la jornada Evolució del sector hoteler a Andorra: nous models de negoci, per analitzar la indústria de l’allotjament i l’activitat turística del Principat. La trobada, patrocinada per Daguisa Hotels i amb el suport de la Cambra de Comerç, va dividir-se en dues conferències i dues taules rodones. Una cinquantena d’experts en la matèria del país i també de fora van exposar el seu punt de vista sobre quina és la situació hotelera d’Andorra i quins són els reptes de futur. L’arribada de les noves tecnologies, l’obertura econòmica i la globalització del sector obliguen el Principat a obrir nous sectors de mercat per continuar sent un destí de primer nivell. A banda del turisme esportiu, sobretot de neu, i de compres, el país vol ampliar la seva oferta d’oci amb el casino –es preveu que l’adjudicació de l’operador es decideixi abans que acabi l’any–, l’espectacle del Cirque du Soleil o el Museu Thyssen. Als estats veïns com Espanya i França les cadenes i franquícies tenen un paper rellevant en el sector hoteler. En canvi, la majoria d’hotels d’Andorra són regentats per empresaris independents.

Els socis de Magma HC, Albert Grau i Bruno Hallé, van exposar l’estudi de la consultoria sobre el sector hoteler al Principat, amb una anàlisi detallada de l’evolució experimentada en els darrers anys i les tendències que es preveuen en un futur a curt termini. Segons l’estudi, el 2015 va ser un gran any per al sector turístic a Andorra, amb gairebé 4,9 milions de pernoctacions. Aquesta dada suposa un creixement superior al 8% respecte el 2014, provocat principalment pel retorn del turisme espanyol que havia patit durant els anys més forts de la crisi econòmica. L’any passat Andorra disposava de 237 hotels, dels quals 102 són de tres estrelles, 62 de quatre estrelles, 49 de dos i 9 de luxe. El nombre total de places hoteleres és de 33.613. “El mercat andorrà es caracteritza per la seva atomització i això defineix la personalitat dels hotels del país. Personalment, crec que s’hauria de sortir d’aquest model i apostar per noves vies de negoci. Obrir un hotel dedicat exclusivament als ciclistes podria ser una bona opció –a Mallorca ja n’hi ha un– tenint en compte el terreny muntanyós del Principat i l’elevat nombre de ciclistes d’elit residents”, va assenyalar el soci de Magma HC Albert Grau.

Els principals grups hotelers andorrans es caracteritzen per no tenir una especialització concreta (Hotansa, Daguisa Hotels, Hotels Prestigi, Atiram Hoteles i Hotels Plaza). En els últims anys han entrat nous models de negoci internacional (lloguer, gestió o franquícia) com, per exemple, l’acord de Louvre Hotels amb Daguisa Hotels, Pierre & Vacances o la mateixa Hotusa. De moment, però, només el 14% dels hotels estan sota aquest model de gestió. “La cessió de la gestió a un tercer és una tendència que es consolidarà a Andorra i permetrà professionalitzar el sector, generar nous recursos i atraure més inversió hotelera”, va afirmar el soci de Magma HC Bruno Hallé.

hotels
grups internacionals
canvi de model

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte