Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Lluís és la presidenta de l’Associació de Familiars per la Salut Mental.
Rosa Lluís és la presidenta de l’Associació de Familiars per la Salut Mental.

Els familiars per la salut mental reclamen una data per a la residència


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Que un dels compromisos no assolits amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris sigui la residència per a persones amb problemes de salut mental, tal  com va reconèixer el mateix ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, al Consell General, dimecres passat, ha semblat molt malament als membres de  l’Associació de Familiars per la Salut Mental d’Andorra. La seva presidenta,  Rosa Lluís, va manifestar ahir que des de l’associació “estem cansats i esgotats, i veiem que altres recursos sí que es creen, però aquest, que considerem tan necessari, no”, va dir. Lluís va criticar les paraules del ministre, que va comentar que estaven treballant en el pla de salut mental. “No n’hi ha prou  amb això. Ja fa més de 15 anys que ho demanem, i no volem esperar el pla de salut mental; volem que posin data al calendari per a la residència”, va afirmar la representant d’aquest col·lectiu. 

Des de l’associació, es mostren preocupats perquè veuen que el projecte de la residència queda penjat del pla de salut mental i que s’apropen eleccions i encara no tenen res en ferm.  Per això, volen “un compromís per escrit”, amb la  data concreta de quan es construirà la residència. Aquest compromís per escrit per part de l’executiu suposarà una garantia per a l’associació perquè  el proper Govern continuï el projecte. Segons la presidenta de l’associació, no volen que les coses es facin de pressa i corrent, “volem que visitin residències d’altres llocs per agafar idees, volem un compromís real”. 

“Sabem que hi ha moltes persones que viuen al país amb pensions; d’altres, moltes, estan ingressades a l’estranger amb tot el cost que això suposa, econòmic, i també per a la família que s’ha de desplaçar contínuament i ha d’agafar dies de la feina”, va comentar Lluís. 

La presidenta de l’Associació de Familiars per la Salut Mental aplaudeix que iniciatives com, per exemple, més pisos tutelats, tirin endavant, però remarca que el recurs de la residència ha de ser prioritari. Lluís recorda que quan es va cremar l’hotel Normandia “hi havia bastantes  persones amb malalties mentals, alguns van morir, i no es fa cap seguiment a aquestes persones; això segur que no ho volem per a ells”, va manifestar.

Des del col·lectiu també critiquen que no se’ls hagi informat sobre els resultats de l’auditoria de serveis socials i sociosanitaris, “perquè vam participar en la llei i ens hauria agradat que ens haguessin presentat els resultats, i no haver-nos-en hagut d’assabentar per la premsa”, va comentar Lluís. Un centenar de persones es podran beneficiar de la residència, segons l’associació.

familiars
salut mental
data
residència
associació de familiars per la salut mental

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte