Diari digital d'Andorra Bondia
Els farmacèutics afronten tres anys d’inhabilitació i presó condicional
Els farmacèutics afronten tres anys d’inhabilitació i presó condicional

Els farmacèutics afronten tres anys d’inhabilitació i presó condicional


Escrit per: 
Pepa Gallego

Els farmacèutics d’Encamp acusats del delicte major d’elaboració, distribució i venda de substàncies químiques s’enfronten a tres anys (per a la dona) i dos (per a l’home) d’inhabilitació professional i a 18 i 12 mesos, respectivament, de presó condicional més 30.000 i 10.000 euros de multa, segons diu l’escrit provisional de la fiscal. Un escrit que té en compte moltes proves que ahir van ser anul·lades i que pot canviar la seva qualificació durant la jornada d’avui ja que el judici continua aquest matí, perquè ahir es va afegir com a prova nova un expedient administratiu que té obert la farmàcia per vendre sense recepta medicaments que en requereixen. Una prova que no era al sumari, i les defenses van demanar temps per estudiar-la.
El Tribunal de Corts va decidir ahir al matí continuar el judici, iniciat dimecres, contra els propietaris de la farmàcia d’Encamp involucrada en el cas de distribució de substàncies dopants a esportistes, en el marc de l’operació Cursa. El tribunal presidit per Josep Maria Pijuan va decidir continuar la vista oral però, tenint en compte les qüestions prèvies presentades per les defenses, va declarar nul·la la perquisició que la policia va efectuar el 28 de febrer del 2011 a la farmàcia. Les raons del tribunal són que es va fer sense control judicial i a més els agents no van informar degudament la propietària, tal com marca la llei, de la raó de l’escorcoll i de quin delicte en concret se l’acusava. Aquesta nul·litat de la perquisició comporta la nul·litat de la gran majoria de les proves aportades al sumari i de testimonis, com els policies i un dels clients, que ahir ja no van declarar. Per tant, gran part de la vista oral celebrada ahir es va basar en les proves del sumari espanyol, en declaracions de clients (espanyols) i en correus electrònics extrets entre els clients i la farmàcia, per part de la fiscalia. 

Distribució fora del país
Per altra banda, la defensa va basar gran part de l’argumentació que la possible distribució i venda es va fer sempre des d’Espanya, cosa per la qual la farmacèutica ja va ser condemnada, i mai des del Principat. 
En la seva declaració, i en resposta a les preguntes del fiscal, la propietària de la farmàcia, que era l’encarregada del web de l’establiment i l’autora dels correus electrònics, va explicar que el contingut de molts dels missatges no els recordava i que tots els enviaments que havia fet des de la farmàcia eren productes com mostres de parafarmàcia (ja que la venda a l’exterior de medicaments està prohibida). A la pregunta de per què en un compte bancari a Espanya, que estava al seu nom, tenia molts ingressos en el concepte dels quals figurava el nom de clients i d’algunes d’aquestes substàncies dopants o susceptibles de ser dopants, la farmacèutica va dir que desconeixia “el motiu pel qual els clients havien posat aquest concepte en l’ingrés”. 
Molts dels enviaments que es feien als clients consumidors d’aquestes substàncies provenien d’una empresa de transport de Jaca, que era on treballava la germana de la processada. La defensa, per tant, centra el seu argument en el fet que aquests medicaments “prohibits” no van entrar al Principat, per la qual cosa el delicte no ha estat comès dins les fronteres andorranes. Altres enviaments es van fer des de la Seu. De fet, ahir la processada va poder justificar per què en un judici de conformitat als jutjats de la Seu va acceptar tots els càrrecs. Segons la farmacèutica, la germana havia sofert una incapacitat i no volia fer passar la seva família per un mal moment.

 

Salut va observar un increment de la importació de dopants

Els únics testimonis que van intervenir ahir van ser un inspector sanitari, una tècnica de medicaments que era cap de l’àrea de medicaments en aquells anys (2009-2011) i la directora de recursos sanitaris del ministeri de Salut. Tots ells van informar de quins fàrmacs que figuren al sumari requerien recepta, quins eren dopants i de quins es va prohibir la dispensació perquè eren declarats d’ús hospitalari. La directora de recursos sanitaris, Carme Pallarés, va explicar que el 2009 el ministeri va notar un increment de les importacions de medicaments que eren dopants o que, “segons l’ús que se’n fes, ho podien ser”, va dir Pallarés. Davant d’aquest fet van notificar el 2009 per comunicat (via fax i via correu electrònic) que dos d’aquest tipus de medicaments passaven a ser d’ús hospitalari, i per tant quedava prohibida la venda. Arran dels fets ocorreguts el 2011, el ministeri va publicar al BOPA aquesta prohibició elevant la formalitat del comunicat. 

Més de 703.000 euros comissats, pendents de cobrar per l’estat  

Tal com marca la llei en matèria de cooperació internacional i en execució de la sentència de l’Audiència Provincial d’Alacant de l’any passat, el Tribunal de Corts ha de decidir si dos comptes bancaris  que sumen 703.184,162 euros (117 milions de pessetes) comissats a BPA i provinents d’un cas de narcotràfic passen a favor de l’Estat andorrà. 
Es tracta d’uns fets ocorreguts el 1998 i pels quals tres processats van ser jutjats, per un cas de narcotràfic, a la secció primera de l’Audiència Provincial d’Alacant. Dels tres acusats, dos van ser absolts i un va ser condemnat. Les defenses dels absolts no van estar d’acord amb la petició que va fer el fiscal que el comís dels dos comptes bancaris quedés en mans de l’Estat andorrà, perquè una part podria ser reclamada pels seus defensats, declarats absolts. El fiscal, però, va dir que precisament van ser absolts perquè van declarar que no sabien d’on venien els diners i per tant no estaven justificats de cap manera els ingressos dels dos comptes. 

tribunals
farmacèutisc Encamp
substàncies
dopants
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic