Diari digital d'Andorra Bondia
L’associació vol fomentar la coordinació entre família, escola i policia.
L’associació vol fomentar la coordinació entre família, escola i policia.

Els Fills d’Andorra es constitueixen formalment com una associació


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SAAS

Els Fills d’Andorra, una associació que es va anar gestant durant el 2017, s’ha constituït formalment com a tal. Les seves finalitats són fonamentalment dues: donar suport als pares que tenen fills amb addiccions, drogues i alcohol, i atendre els joves que presentin dificultats de convivència o addicions a estupefaents. 
Una de les mares impulsora d’Els Fills d’Andorra, Rosa Vasques, va descobrir que el seu fill tenia “un comportament diferent, una cara diferent”, i va descobrir que havia entrat en contacte amb el món de la droga. Vasques explica que al principi es va trobar molt sola, impotent i sense saber què fer ni a qui recórrer. Així és que tres mares van començar a compartir els seus neguits i es van adonar que hi havia altres mares i pares que es trobaven en la mateixa situació. Per aquest motiu, van començar a reunir-se com un grup de suport per a familiars, d’una banda; i, de l’altra, també van voler ajudar els seus propis fills amb la mediació d’un expert.
Vasques diu que a Andorra “hi ha pocs recursos per atendre els adolescents”. En alguns casos, els nois addictes estan ingressats durant un temps al Centre de salut mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell; en d’altres, internats en centres espanyols que ni tan sols estan especialitzats en el tractament de les addiccions; i, en d’altres, són enviats als països d’origen dels pares per veure si un canvi d’aires els pot ajudar. 
L’associació ha anat treballant en d’altres fronts i han mantingut diverses reunions per tractar aquesta problemàtica amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la secretària d’estat d’Afers Socials i Ocupació, Esther Fenoll, i el director del cos de policia, Jordi Moreno. En aquestes trobades han presentat peticions, com ara el canvi en la Llei qualificada de la jurisdicció dels menors perquè l’edat de responsabilitat dels menors sigui als 16 anys i no als 18; la necessitat d’un centre per a la rehabilitació de les addiccions –proposen que pot ser a l’alberg de la Comella–; la prohibició total de consum de drogues i alcohol per als menors i l’escolarització obligatòria fins als 18 anys. Precisament, el dimarts 30 de gener tenen una reunió amb alguns polítics, informa Vasques.
De moment, l’associació no té un local propi, el Comú d’Escaldes-Engordany els ha cedit una sala per a les reunions que fan cada quinze dies. S’acostumen a aplegar unes deu persones. Segons Vasques, hi ha mares que tenen vergonya i per això no van a les reunions, una decisió que creu que s’ha de respectar. Ara que ja estan constituïts oficialment com a associació tenen previst organitzar-se molt més. Es volen donar a conèixer i comptar amb una psicòloga, una advocada i un educador i fomentar una bona coordinació entre la família, l’escola i la policia. 

 

drogues
alcohol
addiccions
associacions
entitats
rehabilitació
drogodependència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte