Diari digital d'Andorra Bondia

Els grups es comprometen a treballar en la creació d’un registre de religions


Escrit per: 
Redacció


Els grups parlamentaris s’han compromès amb el Grup de Diàleg Interreligiós d’Andorra a avançar en la creació d’un registre de religions de cara a l’any vinent.

Els representants de les diferents comunitats religioses existents al Principat van trobar-se recentment amb els tres grups parlamentaris, que van mostrar-se “molt receptius” i disposats a “solucionar aquesta mancança”, segons va explicar ahir el representant de la Fe Bahá’i a Andorra, Badi Daemi.
El Grup de Diàleg Interreligiós va reunir-se a principis d’aquest mes per conèixer de primera mà el contingut d’aquestes trobades amb els grups parlamentaris, que van plantejar la possibilitat de tractar el tema en una taula de treball amb representants de les tres formacions. L’any 2006, les diferents comunitats religioses ja van reunir-se amb els representants del Consell General, tot i que en aquella ocasió la proposta no va prosperar.
En aquest sentit, el president de la Comissió Nacional per la Unesco (CNAU), Jean Michel Armengol, com a coordinador de la plataforma interreligiosa, va explicar que des de la seva creació, el 2004, “la principal preocupació que es va detectar va ser la creació d’aquest registre de religions”. “No estan demanant res d’extraordinari, sinó allò que hi ha a tots els països del voltant”, va apuntar Armengol, que espera que es pugui trobar una solució durant aquesta legislatura i que va assegurar que “el polític té molt més a guanyar que a perdre”.
Així, Armengol va argumentar que regular aquest àmbit “permetria determinar quines són les religions efectives i les que es fan passar per religions però que són més sectàries, ja que a tots els països s’ha determinat si aquests grups poden ser perillosos i si l’Estat hi ha d’intervenir”. Segons el president de la CNAU, l’actual buit legal provoca també dificultats quan algun dels deu col·lectius registrats a la plataforma vol tenir un lloc de culte, adquirir un terreny o contractar el personal necessari per mantenir les instal·lacions en ordre. En aquest cas, “ho ha d’adquirir un membre a títol personal, amb els problemes que això comporta”, va explicar Armengol, que va afegir que les religions únicament poden estar inscrites com a associacions.

PARTIT SOCIALDEMÒCRATA
Malgrat acollir la idea de crear un registre de religions des de la prudència, el conseller general socialdemòcrata Francesc Rodríguez va afirmar ahir que “la predisposició a tractar el tema és total”, en considerar que “es tracta d’una demanda raonable”. No obstant això, Rodríguez va matisar que “s’han de mirar totes les implicacions, perquè l’existència del registre fa que aquestes persones hagin de tenir uns estatuts que caldria definir, amb els corresponents drets i deures”.
Així mateix, el conseller socialdemòcrata va apuntar que s’hauria de fer una reunió dels grups parlamentaris i que una de les possibilitats seria constituir una taula de treball. Finalment, Rodríguez va sostenir que això “no seria immediat”, sinó que es començaria a tractar “de cara a l’any vinent”.

ANDORRA PEL CANVI
De la seva banda, el conseller del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Òscar Encuentra, va coincidir amb els socialdemòcrates que “primer s’han de solucionar altres aspectes”, amb referència a uns pressupostos de l’Estat que, en aquests moments, no tenen encara garantida l’aprovació del Consell General. Ara bé, Encuentra va afegir que “en el moment en què la cosa s’estabilitzi, és un dels temes en els quals insistirem”.
El grup liderat per Eusebi Nomen ja va apuntar, després de trobar-se amb els representants del Grup de Diàleg Interreligiós d’Andorra, la voluntat d’omplir el buit legal existent al voltant de les comunitats confessionals. En aquest sentit, Encuentra va afirmar que “és important que tinguin reconeixement jurídic perquè puguin exercir com a confessió religiosa reconeguda”, si bé va matisar que, un cop regularitzada la situació, en una segona fase “hi hauria d’haver un estudi més en detall” de les futures demandes que puguin sorgir.
Pel que fa al procediment que caldria seguir, Encuentra va opinar que “en el moment que els altres grups ho creguin convenient, podríem crear una taula de treball ad hoc on rebéssim la proposta concreta del grup”. Sobre aquesta qüestió, el conseller d’ApC va opinar que el tema pot generar consens i “ser un bon punt de retrobament entre els grups parlamentaris”. Així mateix, el conseller va recordar que “el Grup de Diàleg Interreligiós porta temps darrere d’aquest tema i que en la legislatura passada no hi va haver una resposta directa”.

COALICIÓ REFORMISTA
Sobre aquesta qüestió, la consellera general de Coalició Reformista (CR), Montserrat Gil, va apuntar que en el seu dia “hi havia altres prioritats i el tema es va quedar allà”. Gil va assegurar que coneix de prop la problemàtica i els col·lectius, i va coincidir amb la resta dels grups que “en aquests moments hi ha altres coses més prioritàries i, per tant, hauran d’insistir en el tema”.
No obstant això, la consellera reformista va assegurar que “volem que la iniciativa tiri endavant i ens vam comprometre a parlar amb els altres grups per aconseguir-ho”. En aquest sentit, Gil va afirmar que és important “asseure’s en una taula on ells estiguin presents” i “establir què significaria aquest registre, ja que s’ha de valorar molt bé la demanda que fan i veure fins on volen arribar”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte