Diari digital d'Andorra Bondia
Els vestits de protecció que porten els agents del Tedax s’han renovat.
Els vestits de protecció que porten els agents del Tedax s’han renovat.

Els grups especialitzats de la policia disposaran d’un dron com a eina de treball


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La policia disposarà en breu d’un dron per a les tasques dels grups especialitzats. La unitat de Grups Especialitzats de la policia abraça des del grup de Tedax-NRBQ; el de Muntanya;  el d’Intervenció Policial; el de Manteniment de l’Ordre Públic i Protecció de personalitats; el Caní (format per guies de gossos que cobreixen les especialitats de pista, allaus, explosius i defensa); al grup d’Armes i Seguretat Privada. En tots aquests grups es podrà fer ús d’aquest dispositiu que, amb un comandament a distància, serà una eina més per  a les diferents tasques de vigilància o d’intervenció.
El dron és  un tipus d’aeronau no tripulada que s’ha convertit en un instrument professional i també d’oci, i que aporta avantatges tecnològics als seus usuaris. No obstant, aquests aparells també presenten riscos relacionats amb la circulació aèria i, per tant, el febrer del 2016 el Govern ja va regular les possibilitats i limitacions dels dispositius. En tots els casos, l’altura de vol no pot superar els 150 metres per sobre del nivell del sòl, i el dron de què farà ús la policia també haurà de seguir la normativa vigent. 
Aquesta és una de les inversions que contempla aquest departament per a aquest any, com també ho serà el nou robot del grup de Tedax (o Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius). És un robot per desactivar bombes que substituirà l’actual, que té més de 20 anys. El nou robot amb control remot tindrà una càmera incorporada en què els agents que el dirigeixen podran comprovar si, dins d’una motxilla o un sac de patates, per exemple, hi ha una granada o un dispositiu de bomba més complex. Amb una pinça, el robot el podrà treure i fer-lo explotar en una zona sense perill. Per això, també s’han renovat els vestits de protecció que porten els agents del grup de Tedax, perquè són elements que caduquen i suposen la primera capa de protecció del funcionari. Tots aquests equipaments, malgrat que s’utilitzin  poc, requereixen unes normes de renovació per ser eficients.
La policia també continua renovant i ampliant el seu parc mòbil i, per a l’any vinent, s’espera tenir una nova furgoneta per al grup d’atestats. 
La despesa prevista en el pressupost del 2018 ascendeix a 14,4 milions d’euros, 12,8 dels quals per als serveis generals, administratius i pressupostaris del cos de seguretat per fer front al pagament de les nòmines del personal (12,1 milions) i a despeses estructurals del cos (263.000 euros). També es comptabilitzen 422.000 euros com a passius financers per  l’adquisició de l’aparell d’escoltes telefòniques d’anys anteriors.

grups especialitzats
policia
dron
disposaran
eina
treball
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic