Diari digital d'Andorra Bondia
Vista d’un dels carrers cèntrics de la capital alturgellenca
Vista d’un dels carrers cèntrics de la capital alturgellenca

Els grups municipals de la Seu s’uneixen per reclamar la fi del “greuge” al comerç


Escrit per: 
A. Doral / Foto: A. D.

Els grups que conformen el ple municipal de la Seu d’Urgell remetran un document conjunt a la Generalitat demanant que el comerç no essencial pugui obrir les portes els dissabtes. En primer lloc, “perquè en pobles de 3.000 habitants és igual que la gent compri en divendres que en dissabte”, i en segon, perquè no hagi de patir els efectes de la competència d’Andorra, on els alturgellencs sí que es poden desplaçar lliurement per comprar durant el cap de setmana. La qüestió la va posar damunt de la taula la regidora de Compromís per la Seu Carlota Valls i va rebre el beneplàcit de l’equip de Govern –l’alcalde, Jordi Fàbrega, es va comprometre a redactar el document immediatament i passar-lo a la resta de grups– i la CUP –que va puntualitzar que  l’escrit ha d’incidir en aquesta competència propera del Principat.
    
“Des de Compromís defensen que el confinament s’ha de fer de forma diferenciada en municipis petits, com al Pirineu; creiem que el tracte al comerç no essencial ha de ser igual que el de primera necessitat”, va exposar Valls. “També és injust que els comerços de més de 400 metres quadrats en poblacions petites hagin d’estar tancats”, hi va afegir. “Això és la ruïna per a aquests establiments”, però “a sobre les famílies de l’Alt Urgell poden anar a comprar coses a Andorra els caps de setmana i no poden comprar-les aquí”. És, en opinió del seu grup, “absolutament injust”, amb el “greuge afegit” de l’obertura de la frontera, “amb la qual estem d’acord”, va precisar, però sense que signifiqui un perjudici per als negocis de la comarca.
    
Fàbrega va recollir el guant tot recordant que és una demanda ja tramesa pels alcaldes dels petits municipis pirinencs a cada reunió del Procicat: ja l’11 de novembre es va enviar la primera petició escrita, a iniciativa de l’alcalde de Sort, va recordar.  Es va fer un manifest unitari del Pirineu, “absolutament de tots els colors polítics”, que demanava mesures des del confinament comarcal fins a l’adaptació de mesures a la densitat de població i la mobilitat entre els territoris pirinencs.

Criteri demogràfic
Algunes demandes es van acceptar, “però a tot Catalunya, així que no ha primat el criteri demogràfic”, va comentar Fàbrega. En les reunions de cada dimarts amb membres del Procicat insisteixen en demandes com que les mesures tinguin en compte el nombre d’habitants de cada territori, hi va afegir. “No em sembla malament aprofitar algun d’aquests escrits que hem fet i convertir-lo en manifest unitari, retocar-lo si convé i enviar-lo al govern [de la Generalitat] signat per tots els grups”, va concloure, abans d’acceptar la proposta de la CUP “d’incorporar que amb l’obertura de la frontera s’hi ha afegit un greuge evident els caps de setmana”.
    
Al ple, on els grups van coincidir en felicitar-se pel resultats de les eleccions –que revalida l’escó d’Òscar Ordeig al Parlament i farà Fàbrega estrenar-se com a diputat– es va aprovar també el conveni per encomanar al Consell Comarcal de l’Alt Urgell la realització del projecte de col·lectors en alta per a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montferrer. També va comptar amb el vot favorable de tots els grups. Malgrat això, des de Compromís Valls va puntualitzar que el funcionament de la depuradora “deixa molt que desitjar”, cosa que suposa multes recurrents de la Comissió Europea. Des de l’equip de govern Joan Gurrera va recordar que l’estació es va construir al 1991 i aleshores la legislació era diferent.

grups
Seu
fi
greuge
comerç

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte