Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment hoteler del país.
Un establiment hoteler del país.

Els hotelers es veuen “obligats” a tancar i tornaran a aplicar els ERTOs


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

“Ens veurem obligats a tancar, almenys la majoria”. Així de rotund es va manifestar el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, en valorar el tancament perimetral decretat a Catalunya, que s’afegeix al confinament anunciat aquest dimecres a França. Així, Pujol es va referir en primer lloc al més immediat i previsible: “ens han anat caient totes les reserves del proper cap de setmana”. Amb tot, encara hi havia hotels que no les tenien totes anul·lades, però ho atribuïa a un desconeixement de la situació per part dels clients. Quant a les reserves, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, també va explicar que ja des de dimecres els visitants francesos les havien anat cancel·lant, i també els procedents de Catalunya, perquè s’estava en espera de l’anunci que avui ha fet en ferm el govern de la Generalitat. 

Quant al futur del sector a curt termini, ambdues patronals auguren que s’hauran d’acollir una altra vegada als ERTOs. Sobre això, Pujol va exposar que demanaran una flexibilització a l’hora de fer efectius els requisits. En aquest sentit, Canut també va coincidir que per exemple ara ja no caldria haver de justificar la caiguda del 50% dels ingressos respecte de l’any passat perquè “és més que evident que si no podem treballar no ingressem”. Sobre els ERTOs, va afirmar que s’hauran de tornar a aplicar, i “seria poc just que no ens ho permetessin”. Igualment, va apuntar que una solució provisional, si el confinament només durés 15 dies, seria “enviar els treballadors de vacances fins a nova ordre”. De tota manera, la presidenta d’AHA va matisar que no tots els establiments estan igual, perquè n’hi havia que continuaven tancats i d’altres que van obrir a l’estiu però ara havien tornat a tancar. També va anunciar que aquesta situació farà que la contractació de treballadors temporers es retardi. 

Pujol va declarar que aquesta situació recorda una mica a la del març, però la va qualificar encara de “pitjor”, donat que el sector ve d’uns quants mesos de no haver pogut treballar amb normalitat, i ara els caps de setmana “anaven fent”. A més, al març es van poder acollir a tota una sèrie d’ajudes relacionades amb el lloguer dels locals i els subministraments que ara ja no tenen. Per això, a més de tornar als ERTOs, probablement el sector demanarà ajudes similars a les que l’Executiu està donant als bars. Pujol confia que la reacció del Govern serà tan ràpida com ho va ser llavors quant al paquet d’ajudes a empreses i autònoms afectats per les conseqüències socials i econòmiques de la crisi sanitària.

Per la seva banda, Canut també es va referir a la resposta del Govern davant la problemàtica: “esperem que ens doni un missatge tranquil·litzador”, va emfasitzar, i “volem pensar que el Govern ja havia previst aquesta situació”. Al seu parer, el sector està molt tocat. “Estem preocupats, angoixats i sentim molta impotència perquè estem venuts a les decisions dels estats veïns”, va expressar. I encara va afegir que “ens deixen sense turistes, però les plantilles són responsabilitat nostra”. I a hores d’ara “és insostenible pagar els sous sense fer caixa”, va concloure.

Yebra: “És molt dur, sabem quan comença però no quan s’acaba”
“El que està passant és molt dur perquè sabem quan comença però quan s’acaba.” Això va declarar la presidenta de l’associació de l’eix central, Sònia Yebra, en relació amb l’afectació per al comerç dels confinaments anunciats a Espanya i França. “No és una bona notícia”, va afegir, ja que els establiments comercials de l’eix central depenen en un 60 o un 70% de les compres que efectuen els turistes. I sobretot els de proximitat, va fer notar. A més, el comerç porta “un acumulat de vendes negatiu”. 

Segons Yebra, “la situació no ens agrada”, però cada país pren les seves decisions en funció de la situació sanitària que té, i això s’ha de respectar.  I ha reconegut que la dependència del país d’aquests visitants estrangers fa que “les decisions de Catalunya i França “ens obliguen a confinar-nos”.
Per la presidenta de l’eix central, l’esperança és que aquest confinament anunciat per quinze dies que poden ser prorrogables serveixin per millorar la situació en aquests països i a partir de l’1 de desembre es pugui normalitzar l’arribada dels visitants, ja que va reconèixer que “per a nosaltres el desembre és el mes més fort”. 

Igualment, va recordar que amb l’Andorra Shopping Festival aconseguien animar les vendes durant el mes de novembre, i enguany ja es va suspendre a causa de l’emergència sanitària i ara amb l’anunci dels confinaments la caiguda de les vendes es preveu molt important. 

Per aquest motiu, durant aquests dies l’associació estudiarà quines mesures proposarà al Govern perquè s’apliquin al sector del comerç en la línia de les que es van aprovar al principi de la primera onada de la pandèmia, va explicar Yebra, “ja que els comerços tenen una sèrie de càrregues importants”. També tenen damunt la taula que els treballadors del sector es puguin tornar a acollir als ERTOs. 

sector hoteler
tancar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No patiu, francesos i catalans no venen, però de la resta del Mon si, oi? Com? No? Com que no? Recordeu Berlin Oest, rodejat per un muro i militars però ple de vida economica?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte