Diari digital d'Andorra Bondia
Fins i tot amb els establiments tancats, els treballadors de temporada deixen els currículums per sota la porta.
Fins i tot amb els establiments tancats, els treballadors de temporada deixen els currículums per sota la porta.

Els hotelers no descarten perdre treballadors per la manca de lloguer


Escrit per: 
M. P. A. / Agències / Foto: Facundo Santana

El tema de l’allotjament és un problema generalitzat a tot el país perquè no hi ha pràcticament lloguers assequibles. També ho és per a les persones que venen al país a treballar durant la temporada d’hivern. Fins al punt que alguns hagin de marxar perquè tot i tenir contracte no disposen d’allotjament? Doncs sí. Fins a aquest punt. Ja es van donar situacions d’aquest tipus l’hivern passat i enguany es podrien repetir. Almenys no ho descarta el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. La diferència respecte de l’any passat és que ja hi ha un miler de treballadors contractats des de l’estiu per la prova pilot i aquests “ja els tenim més o menys col·locats”. Però què passarà amb els 3.000 més que s’han de contractar ara?

Pujol ha assenyalat que el problema de l’habitatge no és pas nou i a més traspassa fronteres: “els pisos a la Seu han pujat molt de preu pel que estem patint aquí a Andorra”. Ja fa temps que s’arrossega, però és que aquest any hi ha molta més gent que cerca feina. Així, si abans rebien 100 currículums, ara en són més de 200. “Ens estem trobant amb el doble de sol·licituds, i no és gent que hagi de venir, sinó que ja estan venint”. D’una banda, això indica “que continuem sent atractius tot i tenir el problema de l’habitatge”, ha comentat el director de l’UHA. D’aquí que s’intenti des dels establiments ajudar a trobar habitatge, però es tracta d’una problemàtica de país que s’ha de solucionar per poder ser “més atractius i competitius”. Pujol creu que part de la solució passa per anticipar-se a donar resposta al problema, que s’agreuja més a l’hivern “perquè oferir habitacions als treballadors quan segurament tindràs l’hotel tres dels quatre mesos al 90% és molt complicat”. I anticipar-se vol dir, segons el seu criteri, preveure quina ha de ser la quota i què pot comportar “per trobar solucions als mals que ens podem trobar després”. I és que “si al gener ja sabem què ens podem trobar al novembre, quan anem a buscar aquest treballador ja pots fer una planificació i buscar-li allotjament”. 

Preguntat sobre si l’augment de salaris serviria per pal·liar la problemàtica, Pujol ha declarat que si des dels establiments es vol vendre qualitat, “podrem vendre a bon preu i els salaris podran pujar una mica més”. Amb tot, creu  que “en aquest cas la roda ha començat al revés”. El motiu? “Ni estem oferint la qualitat que el país demana ni segurament els salaris poden ser els que toquen; en canvi, els lloguers dels habitatges sí que han augmentat”. Al seu parer, la feina, el lloguer i el preu “van de la mà”. Així les coses, ha declarat que per començar cal posar més en valor el que es pot oferir com a país i llavors la qualitat del treballador vindrà donada per la qualitat de l’establiment i pel que demana el turista. Al cap i a la fi, ha assenyalat, “el que volem és que ens atenguin de la millor manera possible i Andorra ho pot fer”.

Així doncs, els reptes per als allotjaments turístics són ara diversos, ja que no es tracta només de buscar el personal “el més format possible”, sinó trobar allotjament per a aquests treballadors i mirar d’agilitzar els tràmits al Servei d’Immigració. En aquest sentit, cada vegada són més les persones que quan deixen els seus currículums als hotels demanen expressament per l’allotjament. 

El transport de viatgers necessita 50 conductors més per a l’hivern

El sector del transport de passatgers està vivint “temps complicats”, tal com ha posat en relleu el CEO d’Andbus, Daniel Vinseiro. Així, a més de fer front a l’augment del preu dels carburants, també tenen el repte de trobar mà d’obra. Per resoldre aquesta darrera problemàtica el sector està en converses amb l’Administració, de  manera que es pugui “facilitar” l’arribada de mà d’obra capacitada. Així, Vinseiro ha destacat que al Servei d’Ocupació a hores d’ara no hi ha personal que pugui fer de xofer dels autobusos, mentre que el sector necessitaria unes 50 persones més per encarar la temporada d’hivern.

No tenir pisos ho agreuja 
En aquest sentit, el CEO d’Andbus ha destacar que hi ha una “tensió evident” entre l’oferta i la demanda, i més tenint en compte la problemàtica de l’habitatge, que fa que encara sigui més complicat trobar conductors. En canvi, la perspectiva de feina de cara a l’hivern és bona. Així, ha fet notar que si bé no és una situació com la prepandèmica, sí que és “optimista”. Ara bé, si no es troba el personal per donar resposta a aquesta feina “no la podrem fer”, ha assegurat. I és que les empreses del sector s’estan trobant amb un “embut de capacitació”, ja que no es troba personal per conduir els vehicles. Així, l’oferta i la demanda estan “molt descompensades”.

Per aquest motiu, estan negociant amb l’Administració perquè dins els límits de capacitació que són necessaris es puguin donar facilitats per a l’arribada d’aquest personal. I és que els mercats on tradicionalment s’acudia a buscar treballadors, Espanya i Portugal, es troben en la mateixa situació i cal anar a d’altres orígens, com ara Europa de l’Est i Sud-amèrica. 

El CEO d’Andbus ha reconegut que des de l’Administració sembla haver-hi “voluntat” de poder donar solucions al sector.

hotelers
lloguers
treballadors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte