Diari digital d'Andorra Bondia

Els hotelers preveuen que l’ocupació de l’agost serà inferior a la de fa un any


Escrit per: 
M. S. C.

La crisi es fa notar al sector de l’hostaleria. Tot i que el mes d’agost ha estat tradicionalment una època amb una ocupació elevada, aquest any tot indica que serà inferior al 2009.

Segons va explicar el president de la Unió Hotelera (UH), Xavier Palou, la primera setmana ha estat fluixa, però la tendència és que les reserves vagin en augment. Tot i així, Palou creu que, contràriament al que passava fins ara, “difícilment estarem al 100% d’ocupació el 15 d’agost”.
Els establiments han registrat un augment de les reserves en la franja compresa entre l’11 i el 18 d’aquest mes, sobretot per a estades de tres o quatre dies. La incògnita és saber què passarà després del dia 21 d’agost. Al mateix temps, Palou confia en el mes de setembre. En aquest cas, el nombre de visitants és inferior però les persones que es desplacen al Principat tenen més poder adquisitiu i, per tant, pernocten durant un període més llarg de temps.
Fins ara, els hotelers noten que la gent es continua desplaçant al Principat però s’hi està menys dies. De fet, aquest estiu està marcat per la inestabilitat. Segons va explicar el president de la UH, hi ha establiments d’Andorra la Vella i també de muntanya que han tingut una ocupació força elevada, que ha arribat al 80% o al 100% per passar tot seguit al 30% o el 40%. A més, les reserves es continuen fent a última hora i per tant costa molt fer previsions. A més, la gent que venia ha perdut poder adquisitiu, segons l’hoteler, i ara només ve a passar el dia o només pernocta una nit. Una tendència que també nota el sector és que, cada vegada més, els clients demanen descomptes en el cas que decideixin allargar l’estada, “un fet que abans no passava”, va dir Palou.
HOTELS MÉS ECONÒMICS
Davant d’aquesta situació, Palou va exposar que potser al Principat no hi ha prou oferta disponible per a la gent que vol gastar menys en l’allotjament. En aquest sentit, va recordar que des del 2000 fins ara han tancat molts hotels familiars i han proliferat les cadenes, un procés que s’està donant a tot arreu.
També s’ha registrat un augment de la qualitat i l’any passat els allotjaments de quatre i cinc estrelles van augmentar un 15% respecte de l’any anterior. Pel president de la Unió Hotelera, és bo que s’aposti per la qualitat perquè s’avança cap un altre tipus de clientela. Tot i així, aquest procés ha comportat que els hotels de dues estrelles tinguin un parc hoteler molt petit. Un altre efecte que pot tenir l’augment de la qualitat és la dificultat per mantenir els establiments d’aquesta categoria, ja que sovint no hi ha prou demanda per tenir-los plens.
Pel que fa al parc hoteler, el president de la UH també va assenyalar que ara com ara sobren llits, tot i que es registra puntes en què poden faltar-ne. Això no vol dir, però, que s’hagi de tancar hotels. De fet, per al sector el que cal és recuperar el volum de visitants.

Les reserves registrades als apartaments turístics són “insignificants”, segons Valérie Lackner

Les dades d’ocupació dels apartaments turístics encara són més preocupants. La presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, Valérie Lackner, va afirmar ahir que “la demanda per al juliol i l’agost ha estat insignificant” . De fet, va afegir que “no hi ha reserves” o molt poques i que la situació de crisi és “preocupant”. Lackner va explicar que ara per ara tenen més demandes per al proper hivern que no pas per a l’agost. En aquest sentit, va indicar que hi ha empreses que tenen 68 apartaments i que només registren unes 10 o 15 reserves al llarg d’un cap de setmana.  “És una tendència que s’està notant a tots els sectors, també al comerç.” La presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic va exposar que durant la temporada d’hivern els turistes que es desplacen al Principat opten més pels apartaments que pels hotels. Tot i així, Lac­kner creu que a l’hivern hi ha la neu, que té un fort atractiu. En canvi, pel que fa l’estiu, la natura està poc aprofitada i tampoc se’n fa promoció. Per aquest motiu, Lackner va lamentar que “estem pagant cara la crisi”. De fet, en els darrers temps s’està notant un canvi en les estades. Mentre que abans eren de 7 nits, ara, en temporada d’hivern, oscil·len entre les 4 o 5 nits de mitjana. A l’estiu, el problema amb què es troben les empreses del sector és la caiguda de la demanda.

Les cues d’entrada arriben a 10 quilòmetres

Ahir es va tornar a registrar cues d’entrada al Principat per la frontera hispano-andorrana. Les retencions, però, van arribar a 10 quilòmetres, és a dir, des de la Seu d’Urgell fins a la duana del riu Runer per continuar fins al centre de Sant Julià de Lòria. Aquestes cues van començar a les deu del matí i van acabar a les dues de la tarda, quan la xarxa viària de tot el país va quedar sense cap incidència.
A la tarda també es va produir retencions de sortida del Principat. En aquest cas es van registrar a la frontera del Pas de la Casa cap a França i van arribar a quatre quilòmetres. Les cues van començar pocs minuts abans de les cinc de la tarda i van acabar a dos quarts de vuit del vespre. Segons va informar Mobilitat, a la duana del riu Runer es va registrar densitat de sortida però no es va arribar a formar retencions.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte