Diari digital d'Andorra Bondia
El pressupost del 2022 recull que la recaptació per l’aplicació de la taxa turística a partir de juliol serà de sis milions d’euros.
El pressupost del 2022 recull que la recaptació per l’aplicació de la taxa turística a partir de juliol serà de sis milions d’euros.

Els hotelers se senten “enganyats” per l’aplicació de la taxa al juliol


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La patronal hotelera va acordar amb els grups parlamentaris de la majoria que l’aplicació de la taxa turística es faria efectiva l’últim trimestre de l’any, tot i l’aprovació del projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics abans de l’estiu. I de fet, en la reunió mantinguda entre la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis a finals de l’any passat també amb els grups de la majoria, aquests van acceptar endarrerir la seva implementació fins a l’octubre del 2022. Per als hotelers, parlar d’últim trimestre de l’any vol dir aplicar la taxa a partir de l’1 de desembre perquè és llavors  quan comença la temporada de contractes nous, explica el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. El sector s’hi va avenir, sempre mantenint que “com més tard millor”, recorda, i la seva sorpresa va ser majúscula en saber que els grups de la majoria van descartar presentar una esmena en aquest sentit al projecte de llei després de la reunió entre representants de l’UHA i consellers de la majoria perquè va prevaldre l’afany recaptatori a causa de les circumstàncies conjunturals provocades per la guerra a Ucraïna. Cal recordar que segons la previsió inicial el pressupost del 2022 recull que amb aquesta taxa es recaptaran sis milions d’euros. I ara, en paraules del seu director, se senten “enganyats” perquè després de totes les negociacions s’ha tornat a avançar la data d’implementació.

I els touroperadors?
Què passarà amb els contractes que els hotels van signar fa sis mesos amb els touroperadors per un preu que no té en compte l’abonament de la taxa turística, no tenint, a més, cap clàusula que especifiqui que el preu pugui variar en funció de l’aplicació d’impostos que vulgui imposar el Govern?, es pregunta Pujol. I això en els contractes d’estiu no consta perquè a finals de l’any passat s’havia dit que l’aplicació seria a finals del 2022, declara. Qui assumeix ara la diferència? Els touroperadors? Els establiments? “No és que no vulguem la taxa turística. La tenim assumida i negociada, el problema és l’aplicació”, insisteix. Què ha canviat? Doncs que el Govern ha previst que de juliol a octubre es recaptin tres milions d’euros. Però segons Pujol, l’Executiu “ens està donant molt pel sac”.  

De tota manera, a dia d’avui, recorda, “la llei ni està presentada i aquesta setmana finalitza el tema d’esmenes”. Justament avui, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha demanat una nova pròrroga, la quarta, per a la presentació d’esmenes. Ara s’ha de presentar el text i votar-lo i després aplicar-lo. A més, els hotels han d’adaptar els seus sistemes i s’ha de fer factura: “i estàs dient que ho posaràs en marxa d’aquí a un mes i mig?” Així és que pensen que per temps “van molt justos”, remarca Pujol. És per aquest motiu que demanen una vegada més “calma”, que la taxa s’apliqui a l’octubre i ja l’assumiran quan sigui possible els touroperadors o els establiments “perquè seran dos mesos i no cinc”. Així doncs, el que no els ha agradat de cap de les maneres han estat les formes, per l’incompliment dels acords als quals havien arribat: “no és ni ètic ni té justificació”, conclou. 

Cues a Immigració per la pròrroga del permís fins al 31 de maig
Tot i que l’allargament del permís de residència temporal és automàtic, els temporers que es volen quedar al país han d’anar al Servei d’Immigració i pagar la quota corresponent. D’aquí que des de fa uns dies tornin a haver-hi cues a Immigració. Posteriorment, aquests treballadors que els establiments hotelers contractin de cara a l’estiu, hauran de tornar a Immigració per obtenir el permís de residència temporal entre els mesos de juliol i octubre. Segons el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, és difícil saber quants dels treballadors actuals s’acolliran a aquesta possibilitat i apunta que fins al mateix mes de juny no ho sabran, tenint en compte que ara hi ha força establiments que han tancat i fins a finals de juny o juliol no tornaran a obrir portes. 

Pujol reitera que aquesta prova pilot d’una quota d’estiu és una mesura molt necessària per al sector. Així, si no es pogués tornar a contractar aquests residents temporals que ja estan aquí, anar a buscar treballadors a fora per a l’estiu seria molt difícil, com ja es va demostrar l’any passat, perquè alguns ja van a fer la temporada regularment a altres destins d’hivern o d’estiu. En canvi, ara tenen assegurat un any i mig de feina amb contractes temporals.

El director de la Unió Hotelera també va precisar que en els contractes que es faran al  juny, a més, ja constarà el salari mínim professional amb l’apujada de l’IPC fixat per al 2022, el 3,3%, de manera que aquest serà el mateix sou que es pagarà a les persones que es contractin a partir d’octubre per a la pròxima temporada d’hivern. En aquest sentit, assenyala que el que no volia el Govern era que els empleadors diguessin que no havien contractat els treballadors al juny, sinó que els havien allargat el contracte perquè es tracta d’un contracte nou “a efectes de sou”, no d’una prolongació de l’anterior.

“L’estiu té bona pinta”
Les expectatives són positives i “l’estiu té bona pinta” quant a l’afluència turística, segons el director de l’UHA, Jordi Pujol. Segons comenta, “l’agost es ven sol” i tenir el circ al juliol vol dir que serà força millor que l’any passat i “amb xifres força correctes”. Quant a les dades de la setmana passada, es va registrar una ocupació del 38,8%. No serà fins a Sant Joan quan comenci a revifar.

hotelers
aplicació
taxa
juliol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte