Diari digital d'Andorra Bondia
Eines de pedra de la cova del Sardo.
Eines de pedra de la cova del Sardo.

Els humans van habitar Aigüestortes des de fa 10.000 anys com a mínim


Escrit per: 
Agències

La mostra Muntanyes a la Prehistòria. L’arqueologia al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici revela que aquest espai protegit va ser un territori poblat per homes i dones des de fa com a mínim 10.000 anys. Al contrari del que es pensava fins ara, va ser la humanització la que va anar conformant l’actual paisatge, considerat verge fins fa poc. 

Aquesta mostra té per objectiu divulgar els fruits de la investigació que ha estat duent a terme el Parc Nacional els darrers quinze anys i ha documentat més de 350 jaciments. L’exposició s’inaugura avui a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu, al Pallars Sobirà, i es podrà visitar fins al 15 de juliol. Ermengol Gassiot, comissari de l’exposició i doctor en prehistòria, titlla d’inèdits els resultats, ja que “confronta la idea predominant fins ara en la comunitat científica de l’alta muntanya com un paisatge verge no trepitjat pels humans’’.

Els 350 jaciments que s’han documentat al Parc Nacional són petits abrics rocosos, coves i restes arquitectòniques a l’aire lliure, com ara tancats i cabanes, que sovint formen conjunts més o menys extensos. També s’han identificat ceràmiques en tarters, algunes eines de sílex a crestes i cims, possibles túmuls funeraris, petròglifs (gravats sobre pedra), i carboneres. Tot plegat és una mostra de les activitats humanes i les seves variants al llarg del temps a 2.000 metres d’altura. Arran de les troballes d’aquesta investigació, el Parc Nacional d’Aigüestortes ha creat una sèrie d’itineraris per divulgar aquest patrimoni. Mentrestant, la investigació continua.

humans
habitar
Aigüestortes
10.000
anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte