Diari digital d'Andorra Bondia
Els infants volen que s'acabi la pudor d'alcohol a les escoles del Pas de la CasaSessió del Consell d'infants d'Encamp amb la participació de les escoles de la parròquia.
Els infants volen que s'acabi la pudor d'alcohol a les escoles del Pas de la CasaSessió del Consell d'infants d'Encamp amb la participació de les escoles de la parròquia.

Els infants volen que s'acabi la pudor d'alcohol a les escoles del Pas de la Casa


Escrit per: 
Agències / Foto: M. P.

Els alumnes de les escoles andorrana i francesa del Pas de la Casa estan farts d'haver d'anar amb la jaqueta al nas per la pudor d'alcohol i la brutícia que es troben als matins quan la nit anterior s'han organitzat esdeveniments a la sala de festes durant la temporada d'hivern. Així li han explicat aquest dijous al cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, i al conseller de Joventut, Esports i Turisme, Xavier Hernández, a la vegada que els han demanat que busquin una solució perquè no es torni a repetir la situació de cara a la temporada vinent. Els alumnes dels centres s'han trobat amb una resposta favorable per part del comú, que els han informat de la proposta de canviar l'ordinació comunal i destinar aquest espai a usos socials i educatius de les escoles i associacions del poble.

La sessió del Consell d'infants d'Encamp ha aplegat als representants dels nens i nenes dels centres educatius d'Encamp, que han pogut demanar a Torres els canvis que ells consideren necessaris per gaudir de la parròquia. I entre les propostes, el tema que s'ha repetit més ha estat la remodelació o construcció de les zones d'oci que ells utilitzen, com els parcs o els 'skate parks'. En aquesta línia, l'escola andorrana d'Encamp ha demanat una zona on poder practicar 'parkour', proposant com a localitzacions la plaça dels Arínsols o la zona de Prada de Moles. El cònsol major, que l'ha sorprès la proposta perquè "pensava que era un esport de risc", els ha advertit que la plaça dels Arínsols està destinada per altres usos, però que des de l'administració s'estudiaria la proposta. Els mateixos joves han demanat atraccions per a persones amb mobilitat reduïda per al Prat Gran, ensenyant al cònsol imatges d'estructures que el comú podria comprar.

També han demanat un parc per a infants d'entre 9 i 14 anys al Pas, ja que el que tenen és per a més petits, i han proposat la zona del bullidor per construir-lo. Un espai que no podrà fer-se'n ús perquè actualment hi ha un aparcament en concessió, però Torres els ha advertit que ja estan treballant en el tema, i que tenen previst col·locar-lo a l'altra banda del riu, en costat francès. Per això el comú està en converses amb el Maire de Porta per establir un conveni de col·laboració. El mateix conveni que servirà per construir un 'skate park', tal com també han demanat. El comú ja està determinant de quina manera serà la infraestructura amb l'associació de Skateboard i Snowboard d'Encamp-Andorra i un pressupost de 50.000 per poder construir-lo de cara a la tardor. No podrà ser semicoberta, com demanaven els infants, ja que el fet que hagi d'aguantar una quantitat gran de neu fa que el pressupost s'elevi, i el vent faria que la zona s'omplís igualment de neu.

També han aparegut propostes relacionades amb la mobilitat, que des del comú s'han recollit i es portaran a la Taula Transversal de Mobilitat, que haurà de pendre la decisió de fer-les o no. L'escola andorrana d'Encamp ha proposat fer camins escolars, diferenciats per colors en funció del centre educatiu, mentre que l'escola francesa d'Encamp ha demanat la instal·lació de semàfors amb so per a persones amb ceguera o deficiència visual als passos de vianants. També la construcció d'una vorera a la zona de Vila, una proposta que el cònsol major ha descartat perquè considera que la millor solució és fer ús dels camins alternatius per arribar al poble, i la recolocació d'un fanal al carrer de la Canadilla.

Un altre dels temes que els preocupen és el manteniment de les zones on acostumen a jugar. Així, han denunciat el mal estat de l''skate park' d'Encamp, amb claus sortints que "ens han estripat els pantalons", dels lavabos del Prat Gran, que a més no poden fer-ne ús a l'hivern perquè estan tancats, els grafitis no professionals que malmeten el mobiliari o les "caques de gossos" que tots es troben al llarg de la parròquia. Sí que comptaran, en canvi, amb un camp 3x3 de bàsquet, amb cistelles que es podran moure en funció de l'ús. Els nens i nenes han advertit dels nius d'abelles de la góndola del parc, que Torres ha avisat que es traslladaran a una altra zona on no puguin fer mal, i de l'estat d'algunes fonts d'aigua.

Jordi Torres ha volgut felicitar als participants per la quantitat de propostes presentades i pel compromís que han demostrat. Uns joves que han gaudit de l'experiència perquè han pogut proposar coses per millorar la parròquia i que estaran a l'aguait de si el comú compleix el que ha promès. En cas contrari, tornaran a demanar, per segona, tercera o quarta vegada, la mateixa proposta en el pròxim Consell d'infants d'Encamp.

infants
pudor
alcohol
escoles
Pas de la Casa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic