Diari digital d'Andorra Bondia
L'edifici administratiu de l'Obac.
L'edifici administratiu de l'Obac.

Els informes forenses sobre casos d’agressions s’incrementen el 2017


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’àrea de Medicina Legal i Forense (AMLiF) va notar l’any passat un increment en el registre d’activitats. El 2017 es van fer un total de 363 informes forenses per temes de maltractament a menors, violència domèstica, querelles criminals per presumpta mala praxi, tòxics, psiquiàtrics, etc., entre d’altres. Aquesta xifra suposa una dotzena d’informes menys que el 2016. Tot i això, des d’aquesta àrea, destaquen que s’ha evidenciat un augment en els casos d’agressió dins de l’àmbit familiar i d’agressions sexuals durant el període comprès entre octubre i novembre.  De fet, d’informes sobre agressions a menors, agressions sexuals, violència domèstica, dins i fora de l’àmbit familiar, n’hi ha uns 54. 
“Cada cop són parelles més joves les que es barallen i s’agredeixen mútuament”, explica Carme Moreno, cap de l’àrea de Medicina Legal i Forense. Moreno també destaca que són molts els informes per baralles “cada vegada més gratuïtes”. Quant a agressions a menors, l’any passat es van fer cinc informes i, quant a agressions sexuals a menors, quatre. Pel que fa a maltractaments o agressions inespecífiques a adults, es van fer vint informes i, pel que fa a agressions sexuals a adults, onze. El departament forense també distingeix les agressions de violència domèstica dins de l’àmbit familiar, de què l’any passat va atendre dotze informes i fora de l’àmbit, dos. 
A més, també es detecta un creixement en els informes per valorar el pretium doloris, tant moral com psíquic, per presumptes delictes d’assetjament via noves tecnologies o per missatges al mòbil. En aquest cas, el forense valora, a través d’informes psicològics, mèdics i d’altres, el dany causat moral o físic. 
De fet, d’informes forenses, els més nombrosos són els de valoracions psiquiàtriques,  amb 62 l’any passat, així com els informes que es fan als detinguts, que van ascendir a 53. 
Els informes forenses es redacten sempre, com totes les activitats d’aquesta àrea, per ordre judicial o policial. Els motius són diversos, no només per temes d’agressions o valoracions psiquiàtriques i mèdiques, també es fan per accidents de trànsit o esportius, així com altres informes en què els metges forenses valoren si una persona està capacitada per declarar. Els forenses també hi diuen la seva en els ingressos tant voluntaris com involuntaris a la unitat psiquiàtrica, així com sobre la possible incapacitació de certes persones que han de declarar a la Batllia, i que s’ha de valorar si tenen capacitat cognitiva pel seu autogovern o per poder gestionar els seus béns. 
Els informes forenses són molt variats, i aquesta àrea cada cop agafa més competències. És el cas dels informes que han d’elaborar quan un pres ha d’entrar en una cel·la d’aïllament. Des de la nova llei del cos d’agents penitenciaris, els forenses són els encarregats  de fer l’informe forense per determinar que el reu o rea són aptes per suportar un determinat temps en una cel·la d’aïllament. 

Lesions
Els informes forenses són els més nombrosos al registre d’activitats de l’àrea de Medicina Legal i Forense. Els segueixen els informes sobre lesions, que l’any passat van ascendir a 239. En aquest apartat, es torna a insistir en els casos d’agressions específiques, però també de maltractaments i de malalties, que l’any passat van ser 126. Pel que fa a menors lesionats, van ser cinc, de lesions per agressions de violència domèstica, d’altres cinc casos, i una lesió per agressió sexual. Un capítol important en els lesionats són els derivats per accident de trànsit o atropellament, que l’any passat van ser 65. En aquest apartat, també hi entren lesions d’accidents esportius (cinc) o laborals (tres).
Per edats, els menors explorats  lesionats de menys de 10 anys van ser tres, i d’11 a 20 anys, 37. Quant a lesionats, els grups d’edat més nombrosos són de 21 a 30 anys, amb 58, i de 31 a 40 anys, amb 51. 

Autòpsies
La part més visible o més coneguda de l’àrea de Medicina Legal i Forense poden ser les autòpsies. En aquest aspecte, cal destacar que l’any passat es van practicar vint autòpsies, el doble que el 2016 però, tal com diu Moreno, aquesta evolució no respon a cap fet concret, ja que altres anys, com el 2001, hi va haver 29 autòpsies i el 2015, divuit.
Les autòpsies que es practiquen, en la seva majoria, el 75%, són per morts violentes i un 25%, per morts naturals. Quant a les morts violentes, de les quinze autòpsies, vuit  van ser per accidents i set per suïcidis. De les vuit morts per accidents, dues van ser per caigudes accidentals, dues per accidents de moto, una per un cotxe, una altra per un atropellament, una per asfíxia mecànica postural i una altra d’accidental, de què finalment no es va dictar l’autòpsia. 

Set suïcidis
L’any passat els tres metges forenses que conformen l’àrea van atendre set autòpsies de set suïcidis, fet que suposa un 46,6% del total d’autòpsies realitzades. Si es fa una comparativa amb dades dels tres darrers anys, aquesta és la xifra més alta de suïcidis, però la cap de l’àrea també va remarcar que no són increments substancials. El 2015, hi va haver sis suïcidis i el 2016, quatre.
L’any passat n’hi va haver tres per penjament. Segons Moreno, aquesta continua sent la pràctica més comuna quan una persona vol treure’s la vida. Altres dos suïcidis van ser per intoxicació mèdica, un per precipitació i un altre per precipitació amb submersió, que va ser l’home que l’abril del 2017 es va tirar al riu Valira. Moreno va explicar que antigament els suïcidis solien ser de persones estrangeres que acudien al Principat per comprar-se alguna arma que al seu país no es podia vendre i es mataven aquí. Ara, però, la totalitat o la majoria dels suïcidis que atenen els forenses són d’andorrans o residents. 

informes
forenses
agressions
incrementen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic