Diari digital d'Andorra Bondia
La petita unitat del servei de salut mental serveix només de contenció i per fer el primer diagnòstic.
La petita unitat del servei de salut mental serveix només de contenció i per fer el primer diagnòstic.

Els joves amb malalties mentals derivats a hospitals catalans, “sense resposta”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Crit d’alerta de les famílies amb fills que s’estan derivant a centres hospitalaris amb unitats d’aguts per a pacients amb problemes de salut mental. El motiu? Hi ha tanta llista d’espera per als joves d’Espanya que “als nostres d’Andorra no els agafen”. Ho denuncien des de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra). I ho saben del cert arran del cas d’una noia que s’hauria de derivar a la unitat d’aguts de l’hospital de Sant Joan de Déu. I com que hi ha llista d’espera per a joves espanyols, “el que no fan és donar prioritat a algú d’Andorra”, remarca la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. D’aquí que les famílies creguin que s’estan derivant els adolescents als dos centres espanyols amb els quals el SAAS té conveni, una mesura que no consideren adequada tenint en compte que no és el mateix una unitat d’hospitalització d’aguts que un centre terapèutic perquè “són casos clínics”. En aquest sentit, Cano recorda que només hi ha dos centres convencionats, un gestionat per ITA i un altre per Amalgama. “I un no funciona i no s’estan buscant altres opcions”, recorda.

Des de l’Adjra són conscients que el problema de l’augment de casos a salut mental es dona a tot arreu, i a Espanya també, i la sobresaturació a aquests serveis és preocupant. Per tant, “si no tenen prou recursos per a ells no en tenen per a nosaltres, ens posen en llistes d’espera i ens quedem sense resposta”, assenyala Cano. Ni tan sols els psiquiatres que han demanat les hospitalitzacions a Sant Joan de Déu “han tingut retorn”, exposa.  També recorda que al servei de salut mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell no hi ha un recurs d’aquestes característiques: “la quarta planta només compta amb quatre llits”. Es tracta d’una unitat de contenció i de diagnòstic “i no poden fer res en casos de forçosa hospitalització”, subratlla. 

I els neguits no acaben aquí. I és que les famílies s’han assabentat que les derivacions als centres terapèutics les poden fer també els pediatres, cosa amb la qual no estan d’acord. Creuen que si un jove té una malaltia mental ha de ser avaluat per un psiquiatre o un psicòleg i derivat per un d’aquests professionals al recurs escaient. 

A la manca de recursos materials i humans per al tractament dels problemes de salut mental i addiccions dels joves, se suma ara una nova preocupació compartida per l’Adjra i l’Associació de Familiars per a la Salut Mental (Afmma) perquè la reunió del grup de treball de joves i adolescents amb trastorns de la conducta i addiccions que s’havia de fer a l’abril encara no s’ha convocat i creuen que és urgent fer-ho. Segons Cano, en la darrera trobada, que va tenir lloc el passat 16 de març, es va acordar expressament realitzar la pròxima a finals d’abril, presencial i amb propostes de cadascun dels integrants. 

El CREI, al juny?
Tot i que confien que es compliran els terminis anunciats tant pel cap de Govern, Xavier Espot, com per la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, segons els quals el centre residencial d’educació intensiva (CREI) obrirà les portes al juny, hi ha qui ho posa en dubte. Les associacions consideren prioritari que sigui així i que els primers inquilins siguin els joves ingressats a centres de fora del país. 

joves
malalties mentals
hospitals catalans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte