Diari digital d'Andorra Bondia
Participants al taller de formació que la Creu Roja ofereix als voluntaris.
Participants al taller de formació que la Creu Roja ofereix als voluntaris.

Els joves d’entre 18 i 24 anys, els ciutadans que més fan de voluntaris


Escrit per: 
Redacció/Foto: Creu Roja

Els joves d’entre 18 i 24 anys són els que més participen actualment en activitats de voluntariat. En concret, un 13% ho fa actualment. A més un 35% hi ha participat, un 35% tornarien a fer i un 27% tenen intenció de fer tasques de voluntariat. Així ho recull l’informe referent al tercer Observatori del 2020 presentat divendres passat pel Centre d’Estudis Sociològics (CRES) a partir d’una enquesta realitzada al novembre a 742 persones. 

Encara en referència als joves, són els que menys diuen que no han fet mai de voluntaris ni tenen intenció de fer-ho (25%), percentatge que augmenta a mesura que els enquestats són més grans, de manera que el 56% dels majors de 55 anys no tenen la voluntat de realitzar voluntariat. 

Segons el nivell d’estudis, l’Observatori recull que els enquestats que més participen o han participat com a voluntaris són els que tenen estudis universitaris (un 9% ho fan actualment i un 35% han participat anteriorment i tornarien a fer-ho), mentre que les persones amb estudis no universitaris  són les que més diuen que no ho han fet ni tenen intenció de fer-ho, fins a un 66%. Pel que fa al gènere, els homes que participen o han participat com a voluntaris (32%) superen una mica les dones.

Cal recordar que fins al mes de novembre un 5,2% dels enquestats va assenyalar que exercia tasques de voluntariat, mentre que en una enquesta similar realitzada l’any 2003, eren un 8,9% els que van dir que eren voluntaris actius en aquell moment.

Pel que fa a les organitzacions que més voluntaris concentren, la Creu Roja va al capdavant amb un 42,5%, entitat que també era la que més voluntaris aplegava el 2003 (41%). El nombre de voluntaris a les altres associacions registra uns percentatges més baixos. L’àrea de Voluntariat de Govern i l’associació Laika n’apleguen poc més del 7%, un 6% Bomosa i un 5,4% Caritas.

Les persones que havien fet  voluntariat anteriorment diuen que havien col·laborat sobretot amb la Creu Roja (27%), en diferents esdeveniments esportius (17%), en l’Àrea de Voluntariat del Govern (8%) o als stop labs (5%), entre altres entitats i activitats.

Les dones són les que més van participar com a voluntàries a la Creu Roja, a l’àrea de Voluntariat i als stop lab, mentre que els homes van realitzar més tasques de voluntariat en esdeveniments esportius. Quant als joves diuen en major proporció que van ser voluntaris a la Creu Roja i als stop labs, el grup de 40 a 54 anys destaquen amb una major proporció en els esdeveniments esportius i els majors de 55 anys en l’àrea de Voluntariat. 

I a l’hora de recordar el nom de les entitats que presten gratuïtament la seva col·laboració, la més esmentada és la Creu Roja (68%), seguida de Càritas (27%) i Unicef (9%). En menor mesura s’esmenten organitzacions com Laika, Bomosa, Carisma, l’Associació Andorrana contra el càncer, l’àrea de Voluntariat o Mans Unides, entre moltes d’altres. 

Ajudar a l’entitat o a les persones que ho necessitin és la principal motivació de la població per fer tasques de voluntariat (72%), sentir-se útil, omplir el temps lliure i per fer efectius com la solidaritat, l’empatia i la generositat són altres de les causes.

La gran majoria dels enquestats (95%) consideren que el voluntariat és necessari per al país. Entre aquests, més de la meitat creuen que ho és perquè cal ajudar les persones, perquè hi ha molta gent que necessita ajuda i cal tota l’ajuda possible. I un 12% perquè no hi ha suficients ajudes al país o el Govern no té suficients recursos per poder donar totes les ajudes necessàries. Només un 2% dels enquestats creuen que no és necessari el voluntariat a Andorra, sobretot perquè consideren que el país està bé i no calen aquestes tasques o perquè ho hauria de fer el Govern.

joves d’entre
18
24
anys
ciutadans
més
fan
voluntaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte