Diari digital d'Andorra Bondia
Tallers participatius dels joves que viuen i estudien a Barcelona.
Tallers participatius dels joves que viuen i estudien a Barcelona.

Els joves fan 68 propostes sobre temes com el preu del lloguer o l’ocupació


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Moviment Jove

El Moviment Jove acaba d’encetar una nova etapa. Després dels tallers presencials que es van fer a Andorra, Barcelona i Tolosa, el projecte avança i arriba a la fase on els joves poden participar online. Des del dilluns passat i fins al 31 de març, es poden consultar les 68 propostes sorgides als tallers i afegir-ne de noves. Les propostes s’han agrupat en dotze àmbits: mobilitat, habitatge, ocupació, educació, estudiar fora d’Andorra, esport, oci, informació i comunicació, participació i ciutadania activa, model de país i tràmits i Administració pública. Aquestes accions i les que es puguin afegir seran les que els mateixos joves votaran en línia a partir del 4 d’abril i d’aquí en sorgiran les que resultaran prioritàries. Un cop acabada la fase de participació dels joves, començarà el treball per redactar i publicar l’Informe de Joventut, que es presentarà un cop finalitzat el projecte Moviment Jove. 
En l’àmbit de la mobilitat, els  joves proposen que els preus del transport públic i dels autobusos internacionals haurien de ser “més assequibles”. També demanen la millora de les freqüències i l’ampliació d’horaris nocturns dels autobusos, així com dels taxis, sobretot a la nit. 
En el capítol d’habitatge les propostes passen per la regulació dels preus del lloguer per part del Govern, la demanda d’ajuts de lloguer específics per als joves, que es faci habitatge i lloguer social i que es posi a disposició del mercat els pisos tancats o desocupats. Els joves també volen estar exempts de la taxa de foc i lloc si estan estudiant fora d’Andorra. 
Les polítiques d’ocupació juvenil centren les propostes relatives a l’accés dels joves al mercat de treball. També demanen que s’elabori una guia d’ocupació, que es creï un sistema d’ajuts per als joves emprenedors i que es flexibilitzin els requisits de les ofertes de feina del Servei d’Ocupació, entre d’altres.
Pel que fa a educació, els joves proposen que s’abaixin els preus de la Universitat d’Andorra o bé que es millorin els ajuts per accedir-hi i que es potenciï el reconeixement dels estudis de l’UdA entre les empreses. A més, volen que hi hagi una major diversificació de l’oferta de formació professional i universitària que s’ajusti a les necessitats del mercat laboral. De cara als estudiants que se’n van fora, es proposa que se simplifiqui “al màxim” des d’Andorra l’obtenció de la documentació que cal presentar als països on van a estudiar i que es garanteixi la confidencialitat dels ajuts concedits. També demanen “fer tallers de supervivència domèstica per a joves que s’emancipen”. 
Entre els joves que participin en aquesta fase digital es sortejaran set targetes regals d’Illa Carlemany: una de 100 euros,  dues de 50 i quatre més de 25.

joves
propostes
preu
lloguer
ocupació
Número de vots: 112
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic