Diari digital d'Andorra Bondia
Sophie Bellocq és la deganda del Col·legi d’Advocats.
Sophie Bellocq és la deganda del Col·legi d’Advocats.

Els lletrats no descarten retardar més l’aplicació del nou procediment civil


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El Col·legi Oficial d’Advocats es va mostrar satisfet perquè l’entrada en vigor del nou codi de procediment civil s’hagi postposat fins a l’1 de gener del 2021. Així ho havien reclamat des de feia temps perquè en un inici estava previst que s’apliqués aquest mateix any, i vist el retard en les obres de la nova Seu de la Justícia, que serà clau per a la seva aplicació, també es va demanar l’ajornament fins a principis de l’any vinent. Finalment trigarà un any més. Tal com va anunciar el mes de juny el ministre portaveu, Eric Jover, aquest retard es deu als nombrosos canvis associats als procediments tecnològics que proposa el nou codi. Tot i això, la degana dels advocats, Sophie Bellocq, va explicar que no hi ha cap garantia que asseguri que el 2021 estigui tot preparat perquè tots els mandats que proposa la llei ja siguin vigents.

El nou codi de procediment civil obliga, entre altres coses, que totes les vistes s’enregistrin  i que els judicis civils passin de ser escrits a ser orals, per la qual cosa ja han rebut formació tots els agents implicats. Això suposa que totes les sales han d’estar habilitades amb la tecnologia necessària: càmeres i circuit d’àudio i vídeo. Malgrat que en la data finalment acordada la Seu de la Justícia estigui acabada, Bellocq va explicar que  “no descarto que s’hagi de tornar a ajornar l’entrada en vigor, perquè no només ha d’estar tot en funcionament, sinó que a més s’ha de posar en pràctica durant un temps”, va avançar. El nou codi exigeix un arxiu i tractament dels expedients via on line que hauria de tenir un temps de prova per comprovar-ne l’eficiència i funcionament.
El Col·legi de lletrats, en la visita d’obres de la nova Seu de la Justícia, a més de comprovar el retard de la seva execució també van comprovar que hi ha certes seccions, com les penals, en “les quals els faltarà lloc per fer declaracions”, va apuntar la degana.  Es tracta d’unes apreciacions que potser es tinguin en compte i la distribució de l’edifici es vagi redissenyant a mesura que els professionals que hi treballaran vagin visitant-lo i dient la seva. 

COMISSIONS ESPECÍFIQUES
Per altra banda, a partir del setembre està previst que es creïn una sèrie de comissions que analitzaran diferents aspectes de la modificació del codi de procediment civil. Segons Bellocq, s’espera que hi hagi nous canvis en la modificació de la llei, “tant materials com de fons”, va dir la degana. Aquestes comissions pretenen analitzar els canvis que proposa la nova llei i que ja auguren que tindran dificultats a l’hora d’aplicar-se. Amb l’ajornament de l’entrada en vigor, però, es podrien modificar abans que la nova llei s’aprovi de manera definitiva. 
Tal com diu l’exposició de motius, la modificació de la Llei de codi de procediment civil s’ha fet per disposar d’un instrument per resoldre els conflictes en l’àmbit civil, amb una aposta decidida per la introducció plena a la llei de les noves tecnologies, tenint en compte el procés coetani d’implantació d’un sistema informàtic prop de l’administració de Justícia que ha de permetre la comunicació i gestió dels documents processals mitjançant sistemes electrònics i que al seu torn suposi un estalvi de temps i econòmic, així com una garantia més gran per a tots els intervinents en l’àmbit de la 
Justícia. 

 

 

advocats
Col·legi d'Advocats
codi de procediment civil

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte