Diari digital d'Andorra Bondia
El mediador Ramon Tena, en una imatge d'arxiu, en una formació dirigida als advocats.
El mediador Ramon Tena, en una imatge d'arxiu, en una formació dirigida als advocats.

Els mediadors es plantegen una associació per incidir, especialment, en la promoció de la professió


Escrit per: 
Agències

Els mediadors treballen en l’impuls d’una associació que els agrupi i, entre d’altres finalitats, que promogui la promoció d’aquesta mesura extrajudicial. Les darreres dades de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) posaven en relleu que un 77,9% dels enquestats no coneixien que s’havia aprovat, el 2018, una llei que regula la mediació i també s’evidenciava que només un 45,8% havia sentit a parlar d’aquesta figura. El mediador Ramon Tena incideix en què aquesta associació que ara es comença a forjar hauria de servir, per tant, per promoure la mediació perquè la gent l’anés coneixent i, a més, “perquè es tingués una idea clara del que és, ja que molta gent la confon amb altres qüestions com l’arbitratge”.

Tena defensa que un impuls definitiu per a la consolidació de la mediació seria que les institucions públiques “la fessin servir en els conflictes públics” ja que això demostraria públicament l’eficàcia d’aquest mecanisme de resolució de problemes i també es mostraria “la confiança” en aquesta figura. A més, creu que és clau que els mitjans de comunicació li continuïn dedicant espais com ara i, a més, que es fessin algunes campanyes de promoció.

Actualment hi ha 40 persones que han pres part en el postgrau en mediació que ha ofert la Universitat d’Andorra i d’altres deu que podrien, també, exercir. De totes maneres, només hi ha unes cinc persones que treballen en aquesta qüestió i en aquest sentit Tena afegeix que de moment són “poquíssimes” les mediacions que es donen al país. Ell, per exemple, n’ha fet quinze entre mediacions pròpiament dites i demandes d’informació des de l’entrada en vigor de la llei. Tot i que la xifra no és molt elevada també reivindica que són les mateixes que va arribar a fer en sis anys, la qual cosa el fa ser “optimista” amb el futur d’aquesta eina. De fet, remarca el fet que una “novetat” molt destacada és que ja des dels tribunals s’estiguin dictant autes en què s’envia les parts a la mediació “per ajudar a gestionar el problema”. El mediador assenyala que gràcies a aquest fet, al desplegament de la llei de mediació i al Codi de procediment civil, és previsible que la xifra de mediacions “vagin a més” en el futur. 

La bona participació a les dues edicions del postgrau en mediació que s’han fet a l’UdA mostra l’interès, afegeix Tena, de les persones que es volen formar en qüestions relacionades amb la mediació i ha avançat que és probable que es faci una tercera edició. De fet, hi ha professionals de l’advocacia que han mostrat el seu interès per aquesta formació i també hi ha “demanda” entre responsables de recursos humans, que veuen que poden aconseguir gràcies a aquesta formació eines que els poden ajudar en la seva feina.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte