Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jover negocia amb una delegació dels docents.
El ministre Jover negocia amb una delegació dels docents.

Els mestres alerten que no regular per llei les vacances és una retallada


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va lamentar que el Govern no vulgui regular les vacances d’aquests professionals en la llei del cos especial d’educació que s’està negociant. Remarquen que la intenció de l’executiu és deixar un marc suficientment flexible per poder “acotar” més els períodes de descans d’alguns sectors del cos a través de posteriors reglaments. Una de les idees que s’està estudiant és afegir al concepte vacances (25 dies naturals) el de dies de descans, que establirà diferents forquilles en funció dels llocs de treball. 

Aquesta mesura afectaria principalment els comandaments, que ara ja treballen més enllà de les vacances escolars, i diferents llocs de treball del ministeri d’Educació. El SEP remarca que, tot i la urgència per entrar a tràmit parlamentari la llei, aquest aspecte encara no està redactat i alerten que això representarà una nova retallada de les condicions laborals dels membres del cos.

D’altra banda, el sindicat lamenta també la pèrdua de l’estatus de funcionari, encara que el Govern proposa considerar aquests professionals agents de l’autoritat per donar-los protecció legal. Tampoc l’executiu i els docents es posen d’acord amb relació a l’exclusió dels inspectors d’educació de la categoria RAP (responsables administratius i pedagògics) amb l’argument que no tenen persones a càrrec ni gestionen partides pressupostàries. Des del SEP es critica que el ministeri vulgui reforçar la figura de l’inspector sense proposar cap model que pugui aclarir les expectatives de futur d’aquests professionals. Així mateix, indiquen que un dels aspectes clau d’aquest grup són les graelles salarials, ja que un docent que passa a ser comandament té un increment salarial pràcticament nul tot i assumir funcions de responsabilitat pedagògica i administrativa.

L’executiu també rebutja la demanda dels mestres de tenir la jubilació als 60 anys, com la resta de cossos especials. El Govern assenyala que cal disposar d’informes econòmics abans de donar-hi els vistiplau. A més,  considera que el desgast físic i mental que comporta aquesta feina (un argument defensat pel SEP) ja es compensa amb els períodes de vacances específics.

Altres demandes del col·lectiu són un iPad per a cada docent, tenint en compte que no disposen d’un ordinador individual de treball com la resta de funcionaris; poder tenir un vehicle per a desplaçaments dins de l’horari laboral per evitar utilitzar el particular; o l’accés a material d’esquí en el cas de tutors i professors d’educació física, entre d’altres.

El SEP està convençut que la llei no aportarà gaires millores al personal del cos i sospita que durant aquesta legislatura només s’acabaran desplegant dos o tres reglaments dels quinze  que en pengen. El sindicat lamenta que, tot i les demandes perquè es detallin més els aspectes laborals a la llei (com ara l’horari, les vacances, la definició de les famílies i els salaris),  el Govern sembla que vulgui posposar el debat per a properes legislatures.

 

SEP
mestres
docents
llei del cos especial d'educació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic